Foto: Hercules (2014)

De Sarcofaag van Hercules is aangekomen in Istanbul vanuit Zurich, en staat nu in het Antalya Museum van de stad. Het publiek zal de sarcofaag kunnen bewonderen na een officiële inhuldigingsceremonie bijgewoond door de Minister van Cultuur Numan Kurtulumus. De ceremonie vindt plaats op zondag. De sarcofaag werd vermoedelijk gestolen uit de antieke stad Perge, zo een 18 kilometer oostelijk van het huidige Antalya, aan de Mediterrane kust, ergens in de jaren 60.

Na een jarenlang proces van restauratie in het Verenigd Koninkrijk werd het stuk in beslag genomen door de Zwitserse grenswacht, wegens het overtreden van verschillende internationale transportatie regels. Een openbare Geneva aanklager onderzocht de zaak in 2011, en contacteerde daarbij de Turkse autoriteiten. Toen beide partijen beseften dat het stuk afkomstig was uit Perge, werd onmiddellijk een repatriatieprocedure in gang gezet om de Sarcofaag van Hercules terug te brengen naar Turkije. Op 2 mei werd dan definitief beslist, door het bureau van de Openbare Aanklager van Geneva, dat het oude artefact moet teruggegeven worden aan zijn thuisland. Even later werd de beslissing ook bevestigd door het gerecht.

De Sarcofaag van Hercules

De sarcofaag kan men terug traceren tot de tweede eeuw (n.Chr.) en is zo een 2,35 meter lang en 1,12 meter breed. Gecategoriseerd wordt het stuk als een kleine sarcofaag in Aziatische stijl, of “Torre Nova” in beroepstermen.

De Sarcofaag van Hercules werd, voor zo een drie maanden (de periode van de procedure tussen Geneva en de Turkse autoriteiten van het Antalya Museum), tentoon gesteld aan de Universiteit van Geneva in het museum voor Kunst en Geschiedenis. Als eerste werd het getransporteerd naar Zurich. Vandaar wordt het kostbare stuk overgevlogen naar Turkije.

Het stuk zal geplaatst worden naast het standbeeld van de “Vermoeide Herakles“, eveneens een stuk dat terugkwam naar Turkije na jarenlang in het Museum voor Schone kunsten van Boston te hebben gestaan. Het bovenste deel van het standbeeld was tientallen jaren lang vermist tot men te weten kwam dat het in Boston terecht was gekomen. Het Museum van Boston had het stuk blijkbaar reeds gekocht in 1982. Het onderste deel van het standbeeld werd eveneens teruggevonden in Perge in 1980 en werd ook tentoon gesteld in het Antalya Museum.

Sabah