GroenLinkser Kauthar Bouchallikht

De Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) en moskee-organisatie Milli Görüs Nederland zijn teleurgesteld over de uitspraken van Kauthar Bouchallikht, kandidaat voor GroenLinks bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. 

De uitspraken van Bouchallikht dragen volgens beide organisaties bij aan de demonisering van de moslimgemeenschap.

Bouchallikht nam maandag in een interview afstand van bepaalde standpunten van Milli Görüs, een van de grootste islamitische verenigingen in Europa, en van de moslimbroederschap.

De islamitische organisaties zeggen het ook ‘ten zeerste te betreuren dat GroenLinkser Bouchallikht in deze casus een islamitische organisatie, geworteld in de Nederlandse samenleving, voor de bus gooit om haar positie binnen de partij te verstevigen.’

Tegelijk hopen ze dat ze straks ‘zal bijdragen aan de emancipatie van moslims door moslimorganisaties te betrekken in plaats van uit te sluiten.’

Vicevoorzitter Femyso

Maar op haar CV staat ook dat ze tot 1 december van dit jaar vicevoorzitter is van Femyso, een koepelorganisatie waar meerdere islamitische jongerenbewegingen onder vallen. Deze functie werd niet vermeld, maar bleek wel reden tot opspraak.

Kauthar Bouchallikht, nieuwkomer van GroenLinks, zou banden hebben met conservatief islamitische stromingen. ‘Ik heb daar niets mee’, stelt ze zelf.

De Bouchallikht (26) staat op plaats negen van de kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. De politiek partij presenteerde haar twee weken geleden als ‘indrukwekkende nieuwkomer met lef’, een ‘groot en wijs talent’, iemand met ‘slimme ideeën en overtuigingskracht’.

Bron: NM