links: Nikos Michaloliakos - rechts: Ioannis Lagos

De leider van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, is begin deze week veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar. De rechtbank is van oordeel dat Michaloliakos aan het hoofd stond van een criminele organisatie.

Michaloliakos staat bekend als een Turkije-hater, ontkenner van de holocaust en bewonderaar van het nazisme. Ook Europarlementslid Ioannis Lagos (zie bovenstaande foto) moet voor dertien jaar de gevangenis in.

Lagos is één van de prominentste figuren in de extreem-rechtse racistische partij Gouden Dageraad.

In 2019 werd hij schuldig bevonden aan de aanval op een gemeenschapscentrum in Athene, waar asielzoekers werden opgevangen.

Behalve Michaloliakos en Lagos stonden nog vijf andere kaderleden van de partij terecht. Vier van hen moeten ook voor dertien jaar de cel in.

Leider extreemrechtse Gouden Dageraad krijgt dertien jaar cel

Yorgos Roupakias, een lid van de fascistische partij, werd door de rechtbank in Athene veroordeeld tot levenslang voor de moord op de rapper Pavlos Fyssas.

Die moord kwam als een schok voor Griekenland, toen in volle financiële crisis, en dwong Griekenland om de neonazipartij te vervolgen.

Al sinds de jaren 90 zat Gouden Dageraad achter moorden op en geweld tegen migranten en linkse politici, maar al die jaren bleven die feiten van de neonazi’s onbestraft.

Het Europees Parlement moet de parlementaire onschendbaarheid van Lagos nog opheffen. De andere leden die veroordeeld werden tot dertien jaar cel zijn oud-woordvoerder Ilias Kassidiaris en Christos Pappas, volksvertegenwoordiger en rechterhand van Michaloliakos.

Oud-parlementsleden Ilias Panagiotaros en Georgios Germenis kregen dezelfde straf. Enkel Artemis Matthaiopoulos, ex-schoonzoon van de partijleider, komt ervan af met tien jaar. Elf andere oud-parlementsleden kregen celstraffen tussen de vijf en zeven jaar.

In het proces stonden 68 mensen terecht. Uiteindelijk werden meer dan 50 van hen veroordeeld voor uiteenlopende misdrijven.

Het proces betekende het einde van Gouden Dageraad. In 2015 waren de Griekse neonazi’s nog de derde grootste partij, maar bij de parlementsverkiezingen van juli vorig jaar haalden ze geen enkele zetel meer binnen.

Filip Dewinter op de foto met Gouden Dageraad

Eind 2016 ging de extreemrechtse politicus Filip Dewinter nog op bezoek bij de partij en hield er een toespraak.

De partijraad nam daarop wel sancties tegen Dewinter en de andere Vlaams Belang-politici die mee afreisden naar Athene.

Bron: TT

Gevolgen bekend na verscheuren van Turkse vlag in Europees Parlement