Een openbare klager in Istanbul heeft een gevangenisstraf tot één jaar geëist voor de winnares van Miss Turkije 2017, die eerder werd onttroond wegens een Tweet die ze gepost had over de couppoging van juli 2016.

De akte van beschuldiging van de openbare aanklager vraagt een gevangenisstraf voor Itır Esen voor de aanklacht van “het beledigen van een deel van het publiek op grond van sociale klasse, ras, religie, sekte, gender of regionale verschillen.”

De aanklacht, ingediend op 7 december, verklaart dat drie mensen een strafrechtelijke klacht hebben ingediend tegen Esen wegens haar Tweet.

Ontkent

Volgens de aanklacht gaf Esen toe dat zij de tweet had geschreven en zei dat ze het gedeeld had om “de martelaren van de coup te eren voor ironische doeleinden.” Ze ontkent dat ze enige intentie had om het publiek of de slachtoffers van de coup te “beledigen”.

De openbare aanklager vorderde echter een gevangenisstraf voor Esen tussen zes maanden en één jaar voor de aanklacht van “het beledigen van het publiek.” De Istanbul Anadolu Strafrechtbank zal de aanklacht van de openbare aanklager binnen 15 dagen aanvaarden of afwijzen.

Grote verontwaardiging

Esens tweet zorgde voor grote verontwaardiging en de Miss Turkije competitie ontnam haar haar kroon. Esen was model voor een aantal bekende fashiondesigners in het land in de afgelopen drie jaar. Ze volgt een lerarenopleiding voor Engels aan de Istanbul Universiteit.

Hurriyet