Foto: Nuri Ünal

Een vakbond van Diyanet wil dat de astronaut, die Turkije naar de ruimte zal sturen, daar de adhan (islamitische oproep tot het gebed) verricht.

“We moeten de adhan vanuit de ruimte laten horen aan de wereld,” zegt Nuri Ünal, hoofd van Diyanet Vakıf-Sen.

Een vakbond van het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) wil dat de eerste Turkse astronaut die naar de ruimte gaat daar de adhan (Islamitische oproep tot het gebed) reciteert.

“De moslims weten dat ze met elkaar verbonden zijn door de adhan en daar halen ze voldoening uit. Laat ons er daarom voor zorgen dat de adhan gereciteerd wordt zowel op de maan als in de ruimte. Dit is de eerste keer dat Turkije zoiets realiseert; die kans moeten we grijpen,” zei Nuri Ünal, hoofd van Diyanet Vakıf-Sen, in een interview met het persagentschap ANKA.

Ünal deed die uitspraken nadat president Recep Tayyip Erdoğan het Turkse ruimtevaartprogramma met 10 strategische doelstellingen had onthuld.

Eén van die doelen is dat Turkije iemand naar de ruimte wil sturen op wetenschappelijke missie. De president oogstte echter ook verontwaardiging, omdat hij de boodschap bracht met een seksistische kwinkslag.

“Ik ben er zeker van dat veel mensen er als kind al van droomden om de ruimte in te gaan. Misschien dromen sommigen onder jullie daar nog steeds van. En misschien, heel misschien, zal er zich zelfs een vrouw kandidaat stellen,” zei Erdoğan op 9 februari in Ankara.

In 2023 wil Turkije al een raket op de maan laten landen, aldus de president.

“Eind 2023 willen we onze eigen nationale hybride raket in een baan om de aarde brengen. Die raket moet uiteindelijk op de maan landen.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.