Turks parlementslid veroordeelt Iraanse autoriteiten over oneerlijke beschuldigingen aan het adres van de Turkse president.

De Turkse parlementsvoorzitter, Mustafa Sentop, heeft zaterdag de Iraanse autoriteiten veroordeeld wegens oneerlijke beschuldigingen aan het adres van de Turkse president omdat hij tijdens een ceremonie in Azerbeidzjan een gedicht had voorgelezen.

“De ongepaste houding van sommige Iraanse functionarissen tegenover onze president, die altijd dapper de wet verdedigde tegen het embargo en het isolement dat aan Iran werd opgelegd, kan nooit worden geaccepteerd,” aldus Sentop op Twitter.

“Opmerkelijk dat ze zo reageren op onze president terwijl ze stil blijven over de landen die hen sancties hebben opgelegd,” klonk het.

“Ik veroordeel de ongegronde uitspraken en lelijke publicaties van Iran ten zeerste,” ging hij verder.

Bezoek aan Azerbeidzjan

Het lijkt misschien bizar: president Erdoğan van Turkije die tijdens een bezoek aan Azerbeidzjan in een toespraak een gedicht citeert. Maar in Iran denken ze daar anders over. Het optreden van Erdoğan vorige week werd door veel Iraniërs gezien als een bedreiging van de Iraanse soevereiniteit.

De overwinning op Armenië werd in Azerbeidzjan groots gevierd met een militaire parade. Erdogan kreeg daarbij een ere-ontvangst. Bij die gelegenheid citeerde hij een van ’s lands beroemdste dichters, Bahtiyar Vahapzade.

“Ze hebben de rivier Aras gescheiden en opgevuld met stenen en takken. Ik zal niet van jou gescheiden worden. Ze hebben ons met geweld gescheiden”, aldus Erdoğan.

Het gedicht betreurt het trekken van een grens in de 19de eeuw, recht door het leefgebied van de Azeri heen. Een deel woont nu in Azerbeidzjan, het andere deel in Iran.

Niet onbelangrijk, de Azeri vormen de grootste etnische minderheid van Iran. Dit is dan ook de reden waarom Erdogans woorden in Iran worden geïnterpreteerd als een directe provocatie.

Hij zou hiermee de grenzen van Iran in twijfel trekken en separatistische ideeën onder de bevolking aanwakkeren.

Derya Ors

De Turkse ambassadeur in Teheran werd snel ontboden om zich te verantwoorden voor het gedichy. Als reactie hierop riep Turkije de ambassadeur van Iran op het matje, die op zijn beurt de beschuldigingen vanuit Teheran moest verdedigen.

De Turkse ambassadeur in Teheran, Derya Ors, werd op het matje geroepen vanwege een gedicht dat Erdogan voorlas tijdens een ceremonie in Azerbeidzjan. Ors werd opgetrommeld door de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken en kreeg te horen dat Iran het gedicht van Erdogan “scherp veroordeelt”.

De Turkse gezant moest ook zo snel mogelijk duidelijk maken aan de Turkse regering dat Iran “dringend een verklaring wil”.

Op Twitter beweerde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, dat het gedicht van Erdogan gericht was op de territoriale integriteit.

Erdogan woonde donderdag een overwinningsparade bij in Bakoe om het militaire succes te vieren tijdens de bevrijding van Nagorno-Karabach, een regio in Azerbeidzjan die bijna 30 jaar lang werd bezet.

Anadolu

O.A.