Andrea Nahles, partijleider van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD), zei zondag in een toespraak dat Berlijn hulp moet bieden aan Ankara. De uitspraak kwam temidden van de oplopende spanningen tussen Turkije en de VS die hebben geleid tot een sterke depreciatie van de Turkse lira.

“Er zou een situatie kunnen ontstaan waarin Duitsland Turkije moet helpen, ongeacht de politieke spanningen met president Erdoğan,” haalde Nahles aan. “Turkije is een NAVO-partner die we niet kunnen negeren. Het is in ieders belang dat Turkije economisch stabiel blijft en dat de huidige turbulentie van de Turkse munt een halt wordt toegeroepen,” klonk het verder.

De SPD is een coalitiepartner van het conservatieve blok van bondskanselier Angela Merkel.

NAVO-bondgenoten

NAVO-bondgenoten Ankara en Washington zitten in een diepe diplomatieke crisis. Het huisarrest van een Amerikaanse dominee die in Turkije wordt vastgehouden op basis van terreuraanklachten, is het middelpunt van het conflict. De V.S. eist zijn vrijlating terwijl Ankara het been gestrekt houdt.

Turkije verdubbelde de importarieven op Amerikaanse goederen

Als reactie op de Amerikaanse president die de importheffingen op Turks staal en aluminium verdubbelde, verdubbelde ook Turkije de importtarieven voor sommige Amerikaanse goederen. De tarieven voor personenauto’s worden verdubbeld tot 120 procent, die voor alcoholische dranken tot 140 procent en die voor tabaksbladeren tot 60 procent.

Duitsland heeft samen met een aantal andere landen, waaronder China, Iran, Italië en Qatar, steun uitgesproken voor Turkije en de Turkse economie. Alle partijen riepen op tot een diplomatieke oplossing van de problemen tussen de twee NAVO-bondgenoten.

Sabah

O.A.