Foto: Zekiye Yıldırım

Een Frans-Turkse vrouw die op de kerstmarkt van het Noord-Franse Saint-Gratien, in het departement val-d’Oise, een standje uitbaatte, werd weggestuurd door de burgemeester. Dat meldden lokale media afgelopen zaterdag.

Naar verluidt werd Zekiye Yıldırım door burgemeester Julien Bachard gevraagd om de kerstmarkt te verlaten, omdat ze de wet op het secularisme had overtreden doordat ze een hoofddoek droeg in openbare dienst.

Yıldırım had besloten om een standje met gebak te openen op de lokale kerstmarkt, maar dat werd al vóór het einde van de eerste marktdag gesloten.

Toen de burgemeester zag dat Yıldırım een hoofddoek droeg, vroeg hij haar prompt om haar hoofddoek uit te doen; anders was er geen plek voor haar op de kerstmarkt.

Yıldırım weigerde haar hoofddoek uit te doen en vroeg of ze nog mocht blijven tot het eind van de dag. Ze bood aan om de volgende dag niet meer terug te komen om een publieke vernedering te vermijden, maar Bachard sloeg dat aanbod af en eiste dat ze onmiddellijk vertrok.

Achteraf verdedigde Bachard zijn beslissing door te zeggen dat hij enkel de wet toepaste. Yıldırım droeg een opvallend religieus symbool tijdens haar openbare dienst en hij vroeg haar om neutrale kleding te dragen.

Maar volgens juristen kon wat Zekiye deed niet beschouwd worden als werken in openbaar dienst, zelfs al was de kerstmarkt een openbare aangelegenheid, ingericht door de gemeente. Bachard maakte zich dus schuldig aan publieke discriminatie.

Sabah

S.V.R.

Une femme voilée privée de marché de Noël sous couvert de laïcité