Fatma Şahin is de Turkse burgemeester van Gaziantep. Ze had een bezoek aan Nederland gepland, maar dit werd geannuleerd door een gezamenlijke beslissing van beide landen. Dit meldde de Nederlandse overheid.

“Niet het gepaste moment”

Şahin zou naar de Nederlandse stad Deventer moeten gereisd hebben op zaterdag om vrouwen van Turkse origine te ontmoeten in een moskee.

“We zijn het erover eens geraakt, met een goede verstandhouding, dat het nu niet het gepaste moment is voor het bezoek,” aldus Annemijn van den Broek, de woordvoerster van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De bronnen zeiden dat Nederland bezorgd was om de timing van het bezoek. Het zou samenvallen met de verjaardag van de verbanning van de Turkse Minister van Familie en Sociale Zaken Fatma Betül Sayan Kaya uit Rotterdam. Hierdoor kon ze de Turkse gemeenschap niet toespreken in Nederland voor de stemming van 16 april 2017.

Geen ambassadeur

De banden tussen de twee landen zijn nog niet helemaal terug hersteld. Nederland trok de Nederlandse ambassadeur in Ankara formeel terug in het begin van 2018. Turkije heeft geen ambassadeur in Nederland.

Sabah