De vernieuwde Fatih Camii moskee in het Genkse Winterslag opende dit weekend de deuren. Volgens voorzitter Ilyas Sünbül was het bestaande gebouw te krap om alle gelovigen in onder te brengen. Het nieuwe gebedshuis – inclusief koepel en minaret – is dan ook dubbel zo groot. Opvallend is dat ook een katholieke vereniging mee geld hielp inzamelen om het project te kunnen realiseren. Dat schrijft Het Belang van Limburg

De moskee in Winterslag werd in 1975 opgericht door Turkse mijnwerkers. Al snel bleek dat de vierhonderd plaatsen in de moskee ontoereikend waren. Zeker op religieuze feestdagen was het dringen om binnen te geraken.

De vereniging van de moskee besliste om de mouwen op te rollen en niet alleen te zorgen voor uitbreiding, maar ook voor uitstraling. “Ja, we zijn trots op het resultaat”, zegt voorzitter Ilyas Sünbül tegen Het Belang van Limburg. “Niet alleen is de moskee groter geworden met koepel en minaret, ook de ontmoetingsruimte biedt nu toegang aan heel wat meer mensen. Vroeger konden zo’n vierhonderd gelovigen terecht in de moskee. Nu is dat meer dan het dubbele. De totale oppervlakte, inclusief ontmoetingsruimte, bedraagt bijna tweeduizend vierkante meter.” De totale kostprijs schommelt rond de 2 miljoen euro. Het geld hebben leden en sympathisanten van de Fatih Camii moskee zelf ingezameld.

Hulp van katholieke vrienden

Opmerkelijk is dat het project mee gesteund werd door een katholieke vereniging uit de wijk. De leden van vzw Vrienden van Casa Papa Giovanni toonden hun goed hart en organiseerden verschillende solidariteitsacties. “We kennen in Winterslag geen onderscheid tussen mensen”, zegt Sandro Maurina van de Genkse katholieke vzw. “Niet op het vlak van afkomst en niet op het vlak van religie. We zijn allemaal vrienden, en voor vrienden spring je in de bres. Daarom dat wij actie gevoerd hebben om dit project te helpen realiseren.” Voor de leden van de Fatih Camii moskee was het een hart onder de riem.

Bron: Het Belang van Limburg