Marisa Papen

Marisa Papen, een Belgisch naaktmodel, moest deze eerder uit de media vernemen dat haar in Turkije 7 jaar cel boven het hoofd hangt, voor naakt poseren in de Ayasofya-moskee in Istanbul.

“Ik zou het niet opnieuw doen”, zegt ze tegen de Nederlandse over de fotoreportage in Turkije.

Eerder werd bekend dat de Turkse aanklager tussen de twee en zeven jaar celstraf eist tegen Marisa vanwege de foto’s in de Ayasofya-moskee en op een vlag. Ze wordt beschuldigd van ‘obsceniteit’.

Een van de foto’s van Marisa Papen in Turkije

Marisa, die sinds het uitbreken van het coronavirus in maart, ‘vastzit’ op Hawa├», zegt dat ze niet op de hoogte is gebracht. “Ik heb het ook uit de Turkse media vernomen.”

Geschrokken is ze niet. “Nee, het loopt al wel een tijdje. Voor mijn familie is het wel schrikken. Ik ga er iets makkelijker mee om.”

De betreffende fotoreportage dateert uit 2018. Papen maakte in Istanboel verschillende foto’s voor haar kunstproject. Dat deed ze onder meer door in de Hagia Sofia-moskee.

“Het principe van de foto’s is dat het naakte lichaam voor vrijheid en gelijkheid staat. Ik wilde hiermee aandacht vragen voor de ongelijkheid binnen religies.

In delen van het christendom, de islam en het jodendom is er een te groot verschil tussen man en vrouw. Het is een moeilijk en gevoelig topic. We wisten dat er op gereageerd zou worden”, aldus Papen.

Marisa zegt dat ze het niet opnieuw zou doen. Ze kreeg al verschillende aanbiedingen van advocaten die haar willen verdedigen, maar daar zal ze geen gebruik van maken.

“Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft me uitgelegd dat het waarschijnlijk weinig consequenties voor mij zal hebben. Tenzij ik naar Turkije reis. Dat zou niet verstandig zijn.”

“Ik kan waarschijnlijk ook maar beter niet vliegen met Turkish Airlines. Dat is wel jammer, want die hebben altijd zulke goede aanbiedingen.”

Bron: BNM