Een gevangenisbewaarder die tegen zijn werkgever loog over waar hij die zomer was geweest, is om die reden ontslagen. De rechtbank in Zwolle (Overijsel) oordeelde deze week dat dit terecht was.

De rechter acht het handelen van de man “ernstig genoeg”. Het feit dat hij meer dan twintig jaar (onberispelijk) in dienst was kon de cipier niet redden.

Zijn contract wordt opgezegd en de man heeft geen recht op zijn transitievergoeding, die ruim €33.000 bruto zou zijn.

De Penitentiaire Inrichting Achterhoek Zutphen, waar hij werkzaam was, vindt dat de man “ernstig verwijtbaar” gehandeld heeft. Niet alleen had hij verschillende keren gelogen, hij had ook valse documenten ingediend.

Vakantie naar Turkije

De Zutphenaar nam verlof van 22 juli tot 15 augustus en ging op vakantie naar Turkije. Daar gold op dat moment code oranje. Vlak voor hij naar huis vloog, deed de man nog een coronatest, waarvan de uitslag negatief was.

Hoe dan ook had hij volgens de coronamaatregelen veertien dagen in quarantaine moeten gaan bij thuiskomst.

In de zomer van 2020 kreeg al het personeel van de gevangenis te horen dat hun loon niet doorbetaald zou worden als zij vast zouden komen te zitten in het buitenland.

Ook zouden zij niet doorbetaald krijgen als ze in quarantaine zouden moeten na een reis naar een land waar op dat moment een negatief reisadvies gold (code oranje of rood). In plaats daarvan zouden ze vakantie-uren of onbetaald verlof moeten opnemen.

Contact met baas

Op 12 augustus de man via WhatsApp contact met zijn baas, en meldde tegenover hem in München te zijn, en op Kreta en Rhodos te zijn geweest. Voor Griekenland gold op dat moment code geel. Geen negatief reisadvies dus.

Via een collega van de man kregen leidinggevenden echter te horen dat hij in Turkije geweest zou zijn. De man verklaarde daarop nogmaals in Griekenland en in Duitsland te zijn geweest en leverde desgevraagd documenten over zijn retourvlucht aan.

De Dienst Justitiële Inrichtingen vertrouwde zijn verhaal niet en stelde een onderzoek in. Een aantal weken later gaf de man dan toch toe in Turkije te zijn geweest.

De cipier was bang geweest 14 dagen salaris mis te lopen. Hij had online een ticket van Düsseldorf naar Griekenland gevonden, en dit bij een reisbureau laten ondertekenen.

De man gaf aan dat hij pas op het allerlaatste moment had besloten naar Turkije te gaan in plaats van Griekenland. Omdat hij opgelicht zou zijn, was dit volgens hem financieel noodzakelijk. Hij zei veel spijt te hebben van de leugens.

Bron: BNM