Een militair konvooi met tanks werd naar de Turkse grens met Syrië gestuurd in de zuidelijke provincie Hatay.

Versterking voor de grens met Syrië

Videomateriaal van Anadolu toont een groep van vijf tanks die met vrachtwagens op een onverharde weg rijden. Een anonieme bron vanuit het leger zei dat de tanks als versterking voor de Turkse grenstroepen dienen.

“Turkije grijpt in als terroristen niet capituleren”

De militaire operatie begon na de oproep van President Recep Tayyip Erdoğan aan de PKK/PYD-terroristen in het Syrische district Afrin om zich over te geven. Afrin ligt in de provincie Aleppo. Erdoğan zei zaterdag dat elke actie in de regio “geen kans op succes” heeft als Turkije het er niet mee eens is. Hij verwijst hiermee naar de pogingen van de PYD/PKK-terreurgroep om zich te vestigen in de noordelijke Syrische regio´s langs de Turkse grens.

Turkije zal ingrijpen “als de terroristen in Afrin niet capituleren”. Erdoğan zei ook dat de Turkse troepen “de westelijke vleugel van de terroristen hebben vernietigd met de operatie Idlib”.

Zaterdag hadden Turkse artillerie-eenheden van de provincie Hatay een voltreffer op verschillende posities van de terroristen in de districten Bosoufanem Cindirese, Deir Bellout en Rajo in de provincie Afrin.

40,000 Turkse doden door de PKK

De PKK/PYD is de Syrische zusterbeweging van de PKK. De PKK wordt als een terroristische organisatie beschouwd door Turkije, de V.S. en de E.U. In totaal hebben ze al meer dan 40,000 doden in Turkije op hun geweten sinds het begin van hun terreurcampagne in 1984.

Ze hervatten hun gewapende campagne tegen Turkije in juli 2015 na een fragiele wapenstilstandsperiode. Sindsdien waren ze verantwoordelijk voor meer dan 1,200 Turkse doden, bestaande uit veiligheidspersoneel en burgers. Zowel vrouwen als kinderen behoorden tot de burgerslachtoffers.

Sabah