Foto: op deze ongedateerde archieffoto zie je een Turkse soldaat tijdens een terrorismebestrijdingsoperatie tegen de PKK.

De Arabische stammen in Irak hebben maandag hun steun betuigd aan de operaties van Turkije, tegen de terroristische organisatie PKK, in het noorden van het land.

Eerder die dag lanceerde Turkije operatie-Klauw-Arend, om de veiligheid van de Turkse bevolking en de landsgrenzen te verzekeren.

Dat wil men doen door de PKK en andere terroristische organisaties, die de laatste tijd weer intensiever de politie en militaire bases zijn gaan bedreigen en proberen aan te vallen, te neutraliseren.

Momenteel worden onschuldige Arabische vrouwen vastgehouden in gevangenissen op de berg Sinjar in Noord-Irak, die onder controle staan van de PKK. Dat zegt Muzahim al-Hewitt, een woordvoerder voor de Arabische stammen van de provincies Kirkuk, Salahuddin en Diyala.

Volgens al-Hewitt is de operatie een gepast antwoord op de marteling en verkrachting van vrouwen in die gevangenissen.

Er worden bijna 80 Arabieren, ook vrouwen, vastgehouden in geheime ondergrondse gevangenissen in Sinjar, zonder enige vorm van proces.

Hij benadrukte dat de terreurgroep misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan in Sinjar, Makhmour en de omliggende regio’s.

Hij riep de centrale Iraakse regering, het Iraakse parlement, de Koerdische Regionale Regering (KRG) en het parlement in Irbil op om een beslissing te nemen die de weg kan effenen voor de terugtrekking van de PKK uit Noord-Irak.

Tijdens de operatie voerden Turkse straaljagers luchtaanvallen uit, waarbij ze minstens 81 doelwitten raakten. Dat heeft het ministerie van Defensie maandag laten weten.

Bij de operatie werden vooral wapens en munitie van eigen makelij gebruikt, benadrukken ze bij Defensie. Op hun Twitteraccount lezen we dat ze de terroristen in Noord-Irak, meer bepaald in de regio’s Sinjar, Qandil, Karacak, Zap, Avasin-Basiyan en Hakurk, “een zware slag hebben toegebracht.”

“Bij de planning en uitvoering van de operatie deden de Turkse troepen er alles aan om de levens en de eigendommen van burgers en ook het milieu te beschermen.”

Na de operatie keerden de straaljagers veilig terug naar hun bases, aldus nog dezelfde boodschap.

Naast de straaljagers werden ook onbemande vliegtuigen (UAV’s) en speciale toestellen om de andere vliegtuigen bij te tanken ingezet bij de operatie.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 40 jaar lang een terreurcampagne tegen Turkije, waarbij al bijna 40.000 mensen zijn omgekomen, waaronder ook vrouwen en kinderen. De YPG is de Syrische vleugel van de PKK, net over de zuidgrens van Turkije.

De Turkse troepen voeren voortdurend terrorismebestrijdingsoperaties uit, zowel in het binnenland als over de grenzen. Daarbij gaan ze uit van de strategieën “terrorisme bij de wortel aanpakken” en “eerder aanvallen dan verdedigen.”

Dinsdag werden de operaties in Noord-Irak voortgezet, volgens Defensie. Daarbij werden twee PKK-strijders gedood door Turkse gevechtsvliegtuigen.

Verder werden er luchtaanvallen uitgevoerd in de regio Gara.

Het Turkse leger is “vastbesloten” om de dreiging van de PKK te elimineren, voegt het ministerie eraan toe. Hun strijders verschuilen zich vaak in Noord-Irak om van daaruit aanvallen in Turkije te plannen.

Ankara roept de PKK al lang op om zich terug te trekken uit Sinjar, dat maar 90 kilometer ten zuiden van de Turkse grens ligt. Karacak ligt 150 kilometer van de grens.

Midden 2014 slaagde de PKK erin voet aan de grond te krijgen in Sinjar, onder het voorwendsel dat het de lokale yezidische gemeenschap zou beschermen tegen Daesh. Sindsdien heeft de PKK naar verluidt van Sinjar een nieuwe basis gemaakt voor haar logistieke en commando- en controleactiviteiten.

Turkije benadrukt al lang dat het niet zal tolereren dat haar nationale veiligheid bedreigd wordt. Ankara roept de Iraakse overheid dan ook op het nodige te doen om de groep te elimineren. Als dat niet gebeurde, zou Ankara niet aarzelen om de terroristische elementen, vooral in Sinjar, zelf aan te pakken, waarschuwden ze.

Bron: Sabah

S.V.R.