Mogelijk weer striktere coronamaatregelen als aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen

De regering overweegt mogelijke nieuwe maatregelen als het aantal nieuwe COVID-19-besmettingen blijft stijgen.

Het aantal nieuwe besmettingen per dag schommelt rond de 1500. De laatste dagen was dat aantal echter hoger dan het aantal mensen dat genezen verklaard werd. Dat alarmeerde de experten.

Op 13 juni rapporteerde het ministerie van Volksgezondheid 1459 nieuwe besmettingen, tegenover 985 genezingen. Op 14 en 15 juni steeg het aantal besmettingen tot 1562 en 1592 respectievelijk.

Bron: Wikipedia, Google

Als het aantal besmettingen boven de 2.000 per dag komt, zou het kunnen dat de regering weer een uitgaansverbod moet instellen in bepaalde provincies.

Daarnaast kan er een nieuw toegangsverbod komen tot parken en picknickplaatsen en een verbod op grote bijeenkomsten.

Ten slotte kunnen er boetes komen voor wie geen mondmasker draagt, conform de aanbevelingen van de Wetenschappelijke Raad van het ministerie van Volksgezondheid. Dat alles heeft de krant Hürriyet uit goede bron vernomen.

Als het aantal nieuwe besmettingen deze week nog boven de 2.000 komt, wat heel waarschijnlijk is, zouden de nieuwe maatregelen weleens nodig kunnen zijn.

Vooral in de Anatolische provincies verspreidt de ziekte zich sneller de laatste dagen.

In het begin was Istanbul, de dichtstbevolkte stad van Turkije, het epicentrum van de uitbraak. In maart en april werd daar bijna 60 procent van de gevallen gerapporteerd.

Maar de laatste tijd verandert het plaatje: nu zijn de Anatolische provincies goed voor zo’n 60 procent van de nieuwe gevallen.

De westelijke provincie Bursa, de oostelijke provincie Ardahan, Adana aan de Middellandse Zee en de Centraal-Anatolische provincie Konya kenen allemaal een piek in het aantal coronabesmettingen.

Vijf provincies

Verder maakten nog eens vijf provincies het gebruik van een mondmasker in de publieke ruimte verplicht. Dat brengt het aantal provincies waar dat verplicht is op 42, schreef minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op 15 juni op Twitter.

In het district Cizre, in de zuidoostelijke provincie Şırnak, sloten alle winkels vrijwillig 10 dagen lang de deuren, als gevolg van het toenemend aantal besmettingen.

Op 1 juni heeft de regering een hele reeks maatregelen versoepeld in het kader van het normalisatieplan. Daarna moesten de leden van de Wetenschapsraad het verloop van de pandemie evalueren, volgens de krant Milliyet.

Op basis daarvan zullen ze aanbevelingen doen inzake eventuele nieuwe voorzorgsmaatregelen.

De experts denken dat de statistieken van 15, 16 en 17 juni van cruciaal belang zullen zijn voor de evaluatie.

“We zijn van ons doel aan het afwijken. Ons zwak punt is ongegrond optimisme. Laat ons voorzichtig optimistisch zijn,” waarschuwde Koca op 14 juni. De nood aan intensieve zorgen en ventilatoren neemt toe in het land, zei hij nog.

In Istanbul komen er inspecties van de restaurants en cafés in alle 39 districten, na klachten dat sommige zich niet aan de regels houden. Dat heeft het provinciebestuur laten weten.

De restaurants en cafés heropenden eerder deze maand, nu Turkije opschuift in de richting van het “nieuwe normaal.”

Om middernacht moeten alle cafés en restaurants de deuren sluiten. Sommige blijven echter later open of respecteren de regels rond sociale afstand niet.

Bron: Hürriyet

S.V.R.