Turkije kampt met ernstige droogte, volgens kaarten van NASA

Begin 2021 heerst er in de meeste Turkse provincies grote droogte. Dat is af te lezen op twee kaarten die de Amerikaanse Nationale Dienst voor de Ruimtevaart (NASA) op 19 januari gepubliceerd heeft.

Meer dan 80 procent van het Turkse grondgebied kampt met “ernstige droogte,” zo blijkt.

De kaarten werden opgemaakt door satellietbeelden te combineren met gegevens over de Turkse grondwaterhuishouding en bodemvochtigheid, aldus de NASA.

“De NASA heeft de droogte die we meemaken opgemerkt,” tweette Emin Birpınar, viceminister van Milieu en Ruimtelijke Ordening.

“De regen die de laatste tijd is gevallen, was een doekje voor het bloeden. De situatie blijft ernstig,” zegt Barıç Önal, meteoroloog aan de technische universiteit van Istanbul. Ook hij deelde de kaarten van de NASA op Twitter.

Als het grondwaterniveau in de nabije toekomst niet snel stijgt, ziet het er niet rooskleurig uit voor de Turkse landbouw.

“In 2019 is er maandenlang geen neerslag gevallen. Ook in de tweede helft van 2020 was dat het geval. Sinds juli 2020 ligt de hoeveelheid regen of sneeuw in alle provincies onder het gemiddelde.”

Drie kleuren

Van oktober tot december 2020 lag de hoeveelheid neerslag in Turkije 48 procent lager dan het langjarige gemiddelde tussen 1981 en 2010.

Op de kaart met de grondwaterniveaus heb je drie kleuren. De blauwe gebieden hebben een grondwaterpeil hoger dan het gemiddelde. In de oranje en rode zones is het grondwaterpeil lager dan normaal.

Bron: Hürriyet

S.V.R.