Turkije heeft boos gereageerd op een geplande barbecue van anti-islamgroep Pegida bij een Rotterdamse moskee. De anti-islamgroep wil donderdagavond speklapjes braden voor de Laleli-moskee. 

Dat schrijft het Reformatisch dagblad. In Den Haag, Utrecht, Gouda en Arnhem is de actie tegengehouden.

De groepering kondigde onlangs aan op een zogenaamde „ramadantour” te gaan. In Arnhem, Den Haag, Gouda, Rotterdam en Utrecht wilde de anti-islambeweging Pegida een speenvarken roosteren op de barbecue. Daarmee wil Pegida demonstreren tegen de islam.

De burgemeesters van vier van de vijf steden verboden de demonstratie bij de moskee en wezen een andere locatie aan. Bij de rechter tekende Pegida tevergeefs protest aan. In Rotterdam daarentegen mag Pegida zijn gang gaan. Burgemeester Ahmed Aboutaleb ziet geen reden om de bijeenkomst te verbieden.

De Turkse minister van Europese Zaken, Ömer Celik, heeft woensdag op Twitter uitgehaald naar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb omdat die het roosteren van varkensvlees voor een moskee toestaat. Hoewel de barbecue inmiddels in veel gemeenten verboden is, vindt de Rotterdamse burgemeester het geen probleem dat Pediga een stuk spek op het rooster wilde leggen voor de moskee tijdens de Ramadan.

Bloemen leggen ronde de moskee

De Turkse minister kondigt aan dat Turkse- en moslimorganisaties in Rotterdam bloemen zullen leggen rond de moskee ‘om een muur van liefde op te werpen tegen de geur van haat’.

De Laleli moskee publiceerde dinsdag een mededeling op Facebook waarin Rotterdammers worden uitgenodigd om ‘voor de vrede’ te komen stoepkrijten en bloemen te leggen bij de moskee.

Bron: Twitter