Turkse lira daalt met meer dan 2%

De Turkse lira is sinds gisteren opnieuw gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Euro.

Een Turkse lira werd vandaag verhandeld tegen een koers van 15,94 lira voor 1 dollar en 16,76 lira voor 1 euro.

De Turkse munt is elke dag gedaald sinds 8 mei, toen de dag begon met de handel tegen 14,94 lira’s voor de dollar, volgens de valutadatasite Xe.

Waarom het belangrijk is: Turkije lijdt onder een slopende economische crisis. De lira begon vorig jaar scherp te dalen toen de gouverneur van de Turkse centrale bank abrupt werd ontslagen en de bank de rente begon te verlagen.

In december bereikte de lira een historisch dieptepunt van 16,68 lira per dollar. Sindsdien heeft de centrale bank deviezenreserves verkocht om de lira overeind te houden.

1 Euro = 16,74 Turkse lira. (Geraadpleegd op 18 mei 2022, 11h00)

De munt steeg eind december tot 10,68 lira per dollar – nadat de regering een regeling had ingevoerd om de dollarisering tegen te gaan en de lira te ondersteunen – maar nadert nu weer het dieptepunt van afgelopen december.

Ook de inflatie in het land rijst de pan uit en bereikte in april 61%.

Verhogen van rente

De economische consensus is dat het verhogen van de rente de inflatie doet dalen en valuta’s helpt appreciëren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beweert echter al lang het tegenovergestelde en de Centrale Bank heeft vorig jaar de rente verschillende keren verlaagd in overeenstemming met zijn standpunten.

In januari zei de centrale bank dat ze de rente niet verder zou verlagen, maar ze heeft nog steeds afgezien van renteverhogingen.

Verkiezingen

Erdoğan moet uiterlijk in juni presidents- en parlementsverkiezingen houden. Zijn populariteit is gedaald als gevolg van de economische problemen in het land – de lira is vorig jaar met 44 procent gedaald ten opzichte van de dollar.

De inflatie op jaarbasis is vorige maand gestegen tot 70%, waardoor de levensstandaard is aangetast. Het tekort op de lopende rekening van het land neemt ook aanzienlijk toe als gevolg van de stijgende energieprijzen.

Bron: Hürriyet