De transvrouw Dr. Larin Kayataş, die uit haar beroep is gezet wegens “verstoring van de openbare zedelijkheid”, zegt dat “haar grootste wens is terug te keren naar haar baan”.

Dr. Larin Kayataş heeft bekendgemaakt dat zij uit de openbare dienst is gezet en uit haar beroep is ontheven na een jaar van systematische pesterijen, druk en tuchtrechtelijke onderzoeken.

“Ik ben eindelijk begonnen met het uitoefenen van mijn beroep. Maar ik kan mijn werk nu niet meer doen vanwege de klacht van een verpleegkundige.”

Aangesteld als arts in het Taksim Opleidings- en Onderzoeksziekenhuis in Istanbul als onderdeel van haar verplichte openbare dienst, werd Dr. Kayataş eerst blootgesteld aan pesterijen, druk en discriminatie; vervolgens werd haar het beroep ontzegd na een disciplinair onderzoek.

De druk op Kayataş begon op de tweede dag nadat zij in het ziekenhuis was begonnen te werken. Een verpleegster van het ziekenhuis diende een klacht tegen haar in bij het communicatiecentrum van het voorzitterschap (CİMER) en beweerde dat Kayataş “de openbare zedelijkheid verstoorde”.

In een gesprek met de media over wat ze heeft meegemaakt, zegt Kayataş dat ze een rechtszaak zal aanspannen voor herplaatsing. “Mijn grootste wens is om terug te keren naar mijn baan”, benadrukt ze.

In een schriftelijke verklaring op haar sociale media-account heeft dr. Kayataş gezegd dat het ziekenhuispersoneel een dag na haar benoeming een klacht over haar heeft ingediend bij het communicatiecentrum van het presidentschap (CİMER) “omdat haar manieren en gedrag niet in overeenstemming waren met de openbare zedelijkheid”.

Volgens Dr. Kayataş werd zij een maand na haar benoeming alleen om deze reden voor drie maanden uit haar functie ontheven.

Volgens de arts werd ze drie keer opgeroepen om haar verdediging te geven en werden haar vragen gesteld als: “Waarom heb je meegedaan aan 8 maart [demonstraties]?”, “Ben je een transvrouw?”, “Wat beoog je met je tweet van ‘Stem op CHP op verkiezingsdag’?”

Ze heeft eraan toegevoegd: “Ik krijg te horen dat mijn posts op sociale media niet voldoen aan de publieke moraal, ze zijn niet in overeenstemming met hoe een ambtenaar zich hoort te gedragen en te handelen en ik word geacht moreel te zijn als een jonge vrouw. In feite kan niemand zich bemoeien met wat ik in mijn privéleven doe! Niemand kan zich bemoeien met mijn privé-leven door de openbare dienst als excuus te gebruiken!”

Zij heeft onderstreept dat “een andere levensstijl niet aan een persoon kan worden opgelegd onder de naam van de openbare zedelijkheid.”

“Een deel van de samenleving kan mij niet beletten als arts te werken omdat zij mij als ‘immoreel en losbandig’ zien. Ik heb niet de minste fout gemaakt bij het uitoefenen van mijn beroep”, aldus Larin Kayataş, die opmerkte dat “een arts uit zijn beroep zetten vanwege haar privéleven onaanvaardbaar is, vooral nu er tijdens de pandemie zo’n grote behoefte aan is”.

Opmerkend dat ze niet in privéziekenhuizen kan werken omdat haar verplichte dienst nog niet is afgelopen, zei ze dat “ze tot de sociale dood is veroordeeld”.

Bron: Turkse media