Yavuz (14)

De 14-jarige Yavuz, met Turkse roots, uit het derde middelbaar op het Montfortcollege in Rotselaar, een plaats in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, heeft een mail over de kledingvoorschriften op school niet zomaar aanvaard.

Daarin werden leerlingen erop gewezen dat ‘blote buiken en extreem korte shortjes/rokjes’ als ‘niet gepast’ beschouwd worden.

Volgens de 14-jarige Yavuz worden meisjes geviseerd en kunnen jongens gewoon hun gang gaan. Op sociale media krijgt ze duizenden steunbetuigingen.

Te korte rokjes of topjes die navels onbedekt laten. Met deze zomerse temperaturen hebben scholen alweer de handen vol om hun leerlingen op de heersende kledingvoorschriften te wijzen.

Beatrix Yavuz is het beu dat vooral meisjes op de vingers getikt worden. “Het was echt warm en toch moest ik een trui aantrekken.”

“Als jongens een knoopje meer van hun hemd openzetten, zou er geen probleem mee zijn”

De mail van de directie viel maandag in de mailbox van de leerlingen van het Montfortcollege en hun ouders. Beatrix vond het niet kunnen dat meisjes en jongens niet over de zelfde kam geschoren worden en daarom stuurde ze een niet mis te verstane mail terug naar de directeur waarin ze haar punt maakte.

“Damn respect, zeker voor iemand die nog maar in het 3de middelbaar zit en haar mond durft open te doen. Zou ik niet gedurfd hebben”, klinkt het onder meer.“Aangezien u in deze mail alleen maar de kledingstijl van meisjes bekritiseert, hoop ik ook dat er een andere mail volgt over de kledij van jongens”, schreef ze.

“Jongens zien er dikwijls ook niet gepast gekleed uit. Meestal kunnen we hun onderbroek zien boven hun broek. Dat is ook niet erg ‘gepast’. Als jongens een knoopje meer van hun hemd open zetten, zou er ook geen probleem mee zijn. Hoewel dit bij meisjes als ‘ongepast’ aanschouwd wordt, en we vervolgens naar het secretariaat gestuurd worden om daar een T-shirt te halen.”

In het Montfortcollege in Rotselaar is er discussie over de kledingvoorschriften in het schoolreglement. De directeur schreef een brief aan de leerlingen en ouders waarin staat dat blote buiken en extreem korte rokjes niet kunnen. Maar op deze warme dagen houden niet alle leerlingen zich daaraan.

Daarom schreef de directeur een brief aan de leerlingen en hun ouders om hen te herinneren aan de voorschriften. Die brief kwam niet goed aan bij leerlinge Beatrix Yavuz (14), die vindt dat vooral meisjes geviseerd worden.

“Ik vond dat hij die mail naar de meisjes had gericht en niet naar de jongens. Het ging in de mail duidelijk over de kleding van de meisjes, niet die van jongens. Want meisjes krijgen altijd kritiek, en jongens niet”, zegt Beatrix Yavuz tegen de Belgische pers.

“We gaan dat sowieso volgend jaar via de leerlingenraad bespreekbaar maken”, zegt directeur Schollen.

“Dat is ook de gewoonte op een school, een schoolreglement wordt in de schoolraad mee geadviseerd.

En de leerlingen zitten daar in, dus we gaan daar volgend jaar wel een projectje rond doen om te kijken of daar andere duidelijkere afspraken moeten komen waarin iedereen zich dan kan vinden.”

De directeur heeft ondertussen ook Beatrix al uitgenodigd voor een gesprek.  En Beatrix Yavuz … die trok deze week met een uitstekende onderbroek in lange jeans naar school.

Directeur Bart Schollen benadrukt dat hij geen onderscheid wil maken tussen jongens en meisjes.

“Ik snap wel dat Beatrix dat zo ervaart”, zegt hij.
“Het is nu eenmaal zo dat meisjes meer korte rokjes, shortjes en topjes boven de navel aantrekken. In de vrije tijd kan dergelijke kledij perfect, maar op school vinden we dat ongepast. We willen vermijden dat er een strandcultuur ontstaat en meisjes straks in bikini opdagen. In vergelijking met sommige andere scholen zijn wij eigenlijk niet zo streng.”

Bron: Belgische media