Op maandag liet President Recep Tayyip Erdogan weten dat de VS de procedure heeft opgestart om troepen uit Syrië terug te trekken. Voordat hij vertrok naar Servië voor een tweedaags bezoek vertelde hij reporters dat Amerikaanse troepen begonnen zijn om zich uit Noord-Syrië terug te trekken.

 

De VS zijn daarmee begonnen na een telefoongesprek tussen Erdogan en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump dat zondag plaatsvond. Erdogan zei dat beide landen met elkaar in contact blijven in verband met de kwestie. Hij onderstreept ook dat Turkije vastbesloten blijft om militaire stappen te ondernemen tegen terroristen aan de andere kant van de Turks-Syrische grens. Hij vindt ook dat de media het aantal gevangen terroristen van Daesh in het gebied overschat hebben. Het zouden er minder dan 10.000 zijn. “Het aantal gevangen Daesh-strijders is een beetje overschat, maar de VS probeert nu te beslissen wat er met de gevangenen moet gebeuren”, aldus de president.

Hij zou voor 15 november ook een bezoek aan Washington brengen, maar hij maakte nog geen exacte datum bekend. “Als we elkaar ontmoeten, zal het een mooie kans zijn om over de details van de operatie te praten, en ook over de relaties tussen onze beide landen en over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.” Erdogan hoopt het met Trump ook te hebben over de Turkse betrokkenheid bij het F-35-programma.

Op zondag kondigde het Witte Huis aan dat Amerikaanse strijdkrachten de Turkse operatie niet zullen ondersteunen en er ook niet bij betrokken zullen zijn. De troepen zullen ook niet in de omgeving aanwezig zijn. Turkije heeft met twee operaties over de grens al een Syrisch gebied van 4.000 vierkante kilometer bevrijd van terroristische groepen. Dit gebeurde vanaf 2016, toen het gebied in het Noordwesten van Syrië met de operaties Eufraatschild en Olijftak gezuiverd werd van zowel Daesh- als YPG-terroristen. De YPG, de volksbeschermingseenheden, is de Syrische tak van de terroristische PKK. Enkele bevrijde steden in het gebied, zoals Al-Bab, Jarablus, Azaz en Afrin, worden wel nog sporadisch opgeschrikt door aanslagen van Tal Rifaat.

Sinds 9 september hebben Turkse en Amerikaanse troepen gezamenlijk 3 grondpatrouilles uitgevoerd in de geplande veilige zone.

Bron: Sabah