Het lichaam van een Turkse man die 40 jaar vermist was, werd gevonden op het eiland Cyprus nadat een vijgenzaadje in zijn maag uitgroeide tot een boom. Ahmet Hergüner werd gedood tijdens het gewelddadige conflict tussen Turkse en Griekse-Cyprioten in 1974. Zijn overblijfselen waren 40 jaar spoorloos.

Nadat een onderzoeker een vijgenboom had gespot die op een opmerkelijke manier uit de opening van een grot groeide, besloot hij om deze uit te graven om erachter te komen hoe de boom uit de grot was kunnen groeien. Toen de onderzoeker tijdens de opgravingen menselijke resten ontdekte, alarmeerde hij onmiddellijk de autoriteiten. Deze constateerden dat de menselijke overschotten van drie verschillende individuen afkomstig zijn.

Na een officieel onderzoek concludeerden de rechercheurs dat Ahmet Hergüner, samen met twee anderen, om het leven kwam door een dynamiet explosie.

De onderzoekers stelden vast dat de explosie een gat had gemaakt in de grot waardoor er zonlicht kon binnen schijnen. Na de volledige ontbinding van Hergüner’s lichaamsresten, bloeide het vijgenzaad dat nog in zijn maag zat, uit tot een boom.

Münür Hergüner, de 87-jarige zus van Ahmet, zei dat haar broer zich bij de Turkse verzetstroepen had gevoegd kort nadat de gevechten waren begonnen.

“De vijgenresten in de maag van mijn broer groeiden uit tot een boom. Dit dankzij de zon die in de grot scheen. Ze vonden mijn broer dankzij die vijgenboom,” haalden ze aan.

Het eiland is sinds 1974 verdeeld nadat Turkse troepen tussenbeide kwamen na een Griekse staatsgreep die gericht was op een eenwording met Griekenland. In 1983 verklaarde het door Turkije bezette gebied zich onafhankelijk onder de naam Turkse Republiek Noord-Cyprus.

Sabah

O.A.