Links: Nurçin Çelik | Rechts: Sinan Keten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft 102 wetenschappers en onderzoekers benoemd als ontvangers van de befaamde PECASA (Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers) awards. Dit is de hoogste onderscheiding uitgegeven aan wetenschappers en onderzoekers in de vroege stadia van hun onderzoek carrière door de regering.

Twee Turkse wetenschappers, Nurçin Çelik van de Universiteit van Miami en Sinan Keten van de Northwestern University, kregen de onderscheiding en felicitaties van Obama met volgende woorden: ”Ik feliciteer deze uitstekende wetenschappers en ingenieurs met hun impactvolle werk. Deze vernieuwers werken om de Verenigde Staten op het scherp van de snee te houden en tonen aan dat de talrijke investeringen leiden tot verbeteringen en een bijdrage leveren aan de economie.”

Çelik onderzoekt gedistribueerde energieopwekking, netwerken en beheer van vastafval en recycling-systemen. Ze studeerde af aan de prestigieuze Boğaziçi Universiteit (Istanbul) in 2006 en behaalde haar doctoraat aan de Universiteit van Arizona in 2010.

De focus van het onderzoek van Keten ligt in nano gestructureerde polymere materialen en biomoleculaire materialen. Hij studeerde ook af aan de Universiteit van Boğaziçi en behaalde zijn doctoraat aan de gerenommeerde MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Hurriyet, Sabah