Een rector van een universiteit in de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa heeft ontslag genomen. Er kwam veel kritiek op zijn uitlatingen, waarin hij suggereerde dat het “een islamitische plicht is om te gehoorzamen” aan president Recep Tayyip Erdoğan.

“De persoonlijke uitspraken die ik deed tijdens en uitzending van een commerciële televisiezender werden spijtig genoeg gemanipuleerd. Men heeft ze proberen te gebruiken om onze gerespecteerde president in diskrediet te brengen. Om mijn universiteit en de president en zijn medewerkers geen verdere schade toe te brengen, leg ik mijn functie neer,” liet de rector van de Harran Universiteit, prof. Ramazan Taşaltın, weten in een mededeling op 1 november.

“Het is een islamitische plicht [farz-ı ayn] om de president te gehoorzamen. Anderzijds, als je de president tegenspreekt, dan ben je een afvallige [van de Islam],” zou Taşaltın gezegd hebben op 30 oktober in een televisieprogramma.

De uitspraken van de rector werden door velen veroordeeld. Niet alleen door de oppositie, maar ook door leden van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling.

Ontslag van Taşaltın

Ook de Hoge Raad voor het Turks Onderwijs (YÖK) heeft op 1 november een mededeling uitgestuurd waarin ze het ontslag van Taşaltın bevestigt.

“Dit toont eens te meer aan dat het belangrijk is voor al het onderwijzend personeel uit onze academische gemeenschap, en in het bijzonder voor diegenen met een leidinggevende functie, om gematigd, redelijk en wetenschappelijk onderbouwd te handelen en respectvol om te gaan met sociale gevoeligheden in woord en daad,” zo staat te lezen in de mededeling van de YÖK.

Hürriyet

S.V.R.