Recep Tayyip Erdoğan

Communicatiedirecteur van Erdogan, Fahrettin Altun, op 15 april afwijzend gereageerd op een gerechtelijke uitspraak over de sluiting van Korancursussen in Noord-Cyprus.

“Het secularisme op zo’n oppervlakkige en verkeerde manier interpreteren is een stap in de richting van het afschaffen van fundamentele rechten en vrijheden,” zei Fahrettin Altun op Twitter.

Hij zei verder dat secularisme vrijheid van godsdienst garandeert en niet kan worden gebruikt als middel om religieus onderwijs te verbieden.

De “verkeerde beslissing” is een bedreiging voor het bestaan van de Turks-Cyprioten en de eenheid, merkte Altun op.

Hij omschreef het besluit als een “gerechtelijke coup tegen de vrijheid van godsdienst en geloofsovertuiging” en benadrukte dat het de plicht is van iedereen die de democratie respecteert om te reageren op dit besluit, dat “onaanvaardbaar” is.

Altun voegde eraan toe dat Turkije met al zijn macht en kracht achter de Turks-Cyprioten zal blijven staan.

Ondertussen bekritiseerde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan het besluit op 16 april door te zeggen: “Het is onmogelijk voor ons om dit te accepteren. Het hoofd van het Constitutionele Hof zou secularisme moeten leren.”

Frankrijk

Erdoğan riep het hoofd van het Constitutionele Hof op om de fout te herstellen en zei: “Noord-Cyprus is Frankrijk niet. Zij hebben de praktijken in Turkije toegepast.”

Los daarvan wees de Noord-Cypriotische premier Ersan Saner de beschuldigingen van de hand dat de Koranlessen zouden worden gesloten.

“De essentiële wettelijke regelingen zullen worden getroffen en de cursussen zullen worden voortgezet,” zei Saner in een schriftelijke verklaring.

Bron: Hürriyet