Foto: een onderzoeker neemt een foto van de citadel van Malazgirt, Muş, 14 augustus 2020.

Zo’n 949 jaar geleden werd de slag bij Manzikert (Malazgirt) uitgevochten. De veldslag was belangrijk voor het Turkse volk, want het gevecht was de voorbode van de Turkse heerschappij over het huidige Turkse gebied.

Toch is de locatie waar de slag uitgevochten werd, onbekend. Daarom proberen onderzoekers nu met behulp van moderne technologie de exacte locatie te bepalen.

Malazgirt is een district in de huidige Oostelijke provincie Muş. Elk jaar wordt de Turkse overwinning daar herdacht.

Een Seltsjoeks leger onder het bevel van sultan Alp Arslan behaalde een overwinning op de Byzantijnse troepen onder keizer Romanos IV. Zeker is dat het slagveld een vlak gebied in de buurt van Malazgirt was. Er nemen 8 universiteiten deel aan de zoektocht naar de locatie.

Academici bezochten het gebied op 14 augustus, waarna het onderzoek van start ging. Aan het onderzoek nemen historici, archeologen, geologen, geografen en kunstwetenschappers deel.

Er wordt niet alleen naar de exacte locatie gezocht, maar de onderzoekers proberen ook na te gaan welke tactieken beide legers gebruikten, en hoe de organisatie precies in elkaar zat.

Ze zullen grondradar en elektromagnetische scanners gebruiken om sporen van de strijd te zoeken. Ook drones en andere moderne methoden van beeldvorming zullen ingezet worden.

Professor Adnan Çevik

Professor Adnan Çevik is expert in de Seltsjoekse geschiedenis. Hij is verbonden aan de Sıtkı Koçman-universiteit in Muğla en leidt het onderzoek. Hij zegt dat het onderzoek multidisciplinair zal zijn.

“In Turkije is de archeologie van slagvelden betrekkelijk nieuw. Dit project is het eerste in zijn soort. We zoeken naar een nieuwe methodologie voor deze vorm van archeologie. Daarbij hopen we ook duidelijkheid te scheppen over een geweldige overwinning die het begin inluidde van de Turkse aanwezigheid in Anatolië”, vertelt hij aan Anadolu Agency.

“We willen ons kunnen voorstellen wat er precies gebeurde tijdens de slag.”

Tijdens de eerste fase ligt de focus op de oude stadsomwallingen van Malazgirt en op de citadel. Deze vestingwerken waren cruciaal bij de overwinning. Vlak voor de slag veroverden Byzantijnse troepen de citadel op de Seltsjoeken.

“Met behulp van digitale archeologie maken we een 3D-model van de citadel. Daarna richten we ons op de vlakte van Malazgirt, waar we luchtfoto’s zullen nemen, het gebied scannen en een geografisch model maken om het slagveld in kaart te brengen. We hopen de plek te kunnen bepalen waar beide legers het tegen elkaar opnamen, evenals de plek waar ze voor het eerst tegenover elkaar kwamen te staan. We hopen het verhaal over de overwinning met onze bevindingen kracht bij te zetten”, zegt Çevik.

De slag bij Manzikert was een belangrijk keerpunt in de Middeleeuwse geschiedenis. Doordat de Byzantijnse troepen daar verloren, werd voor de Turken de poort naar Anatolië opengezet.

De Seltsjoekse overwinning luidde het begin van het einde in voor het Byzantijnse rijk. Steeds meer Turkse stammen gingen zich in het gebied vestigen en vormden later eerst het Ottomaanse rijk, en later de moderne Turkse republiek.

Ook heeft de slag een unieke plaats in de Turkse geschiedenis gekregen omdat de Byzantijnse troepen een numeriek overwicht hadden van 50.000 soldaten tegenover 25.000 Turken. Toch wisten de Seltsjoeken te winnen.

Sultan Alp Arslan paste een traditionele Turkse strategie toe. Zijn centrumtroepen wisten de vijand te doen geloven dat ze zich terugtrokken, terwijl de flanktroepen het Byzantijnse leger omsingelden.

Zo ontstond de formatie in de vorm van een halvemaan (turan). De overwinning verzwakte de Byzantijnse positie in Anatolië en leidde uiteindelijk tot de ineenstorting van het rijk. Er ontstonden nieuwe Turkse machtscentra (beylik) die eeuwen later het Ottomaanse rijk vormden.

K.L.

(Bron: Sabah)