Turkije heeft 19 miljoen kubieke meter vers water aan Turks-Cyprus geleverd met een groot waterbevoorradingsproject. Dat vertelden bronnen van het Ministerie van Water en Bossen. De functionarissen zeiden dat het water van de Alakoprudam in het zuidelijke Mersin naar de Gecitkoydam werd vervoerd dichtbij de Turks-Cypriotische stad Kyrenia. 

Het Turkije – Turks-Cyprus waterproject dat officieel in 2011 gestart werd, zal water voorzien voor de Turkse zijde van het verdeelde eiland voor de volgende 5 decennia. De investeringskosten van de Alakopru en Gecitkoydammen voor het projecten liepen op tot zo’n $36,6 miljoen. Het project zal 75 miljoen kubieke meter water per jaar vervoeren naar Turks-Cyprus. De watervoorziening begon vorig jaar in oktober en ging verder zonder onderbreking onder een protocol tussen de 2 landen.

Reünie tussen Griekse en Turkse zijde

De functionarissen zeiden ook dat het aantal steden die het water willen gebruiken en akkoorden sloten met het Turks-Cypriotisch Ministerie van Landbouw en Natuurlijke Voorraden is gestegen naar 23 van de 28 steden van het land. Ondertussen is de constructie van de drinkwaterdistributielijnen in de Girit, Famagusta en Karpaz schiereilanden al 99% klaar terwijl studies voor de andere schiereilanden nog bezig zijn. Het Oost-Mediterraans eiland werd verdeeld in een Turks-Cypriotisch en Grieks-Cypriotisch land na een militaire staatsgreep in 1974 waarna het Turks leger tussenkwam om de etnische Turken te beschermen. Besprekingen voor een reünie tussen de Griekse en Turkse zijde van Cyprus herstarten weer na een onderbreking in oktober 2014 na een dispuut over gasexploratie rond het eiland.

Hurriyet