Het choquerend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou een les moeten zijn voor de resterende 27 leden van de EU, hebben Turkse functionarissen geopperd. Er werd herhaald dat Turkije een sterk en verenigd Europa verkiest die ze als een “gelijke en volwaardige” lid wil vervoegen. 

“Wij zijn voor de verderzetting van de unie door sterker te worden. Dit is een belangrijke kwestie voor de vrede van Europa en de stabiliteit in de regio. De EU echter, zou haar visie dat zichzelf vervreemdt van andere regionale landen moeten verlaten en een meer omarmende visie moeten zoeken”, zei premier Binali Yildirim op 24 juni. 

President Recep Tayyip Erdogan waarschuwde de EU recent nog dat Turkije ook een referendum zoals het Verenigd Koninkrijk zou kunnen houden om het volk te vragen of ze de onderhandelingen voor een volledige lidmaatschap willen verderzetten na 53 jaar, toen het Verdrag van Ankara door beide partijen ondertekend werd. 

Kritiek op Cameron

Ook het frequente gebruik van het onwaarschijnlijke lidmaatschap van Turkije in de EU van ontslagnemend premier David Cameron als argument om het Brits volk te overtuigen om in de Unie te blijven ontliep de aandacht van Turks premier Binali Yildirim niet.


“Cameron die een datum gaf (voor de toetreding van Turkije) heeft zelf een datum (om uit de EU te treden) gekregen van het Brits volk”, zei Yildirim verwijzend naar de uitspraken van Cameron dat Turkije pas tegen het jaar 3000 zou toetreden tot de EU. 

Yildirim beschreef de uitspraken van Cameron als absurd, eraan toevoegend dat zijn argument gebaseerd op de onmogelijkheid van een Turks toetreding werd verworpen door het Brits volk in de stemming.

Een gelijke en gerespecteerde lid van de EU

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu benadrukte dat het toetreden van Turkije tot de EU als gelijke en volwaardige lid het doel is van Turkije en dat een tweedrangs lidmaatschap niet geaccepteerd zal worden.

Cavusoglu herhaalde de woorden van Yildirim en beschuldigde de EU ervan niet in staat te zijn inheemse problemen op te lossen waardoor andere lidstaten ontevreden zijn. Hij zei ook dat Turkije aan dubbele standaarden wordt gehouden.

“We hebben nooit ontkend dat het lidmaatschap tot de EU van belang is voor ons”, zei de minister van Buitenlandse Zaken. Hij voegde eraan toe dat Turkije verder wilde gaan met de onderhandelingen maar zonder politieke obstakels. “We zijn klaar om de technische criteria te vervullen”, zei hij.

Een unie van waarden

EU minister Omer Celik benadrukte dat de opkomst van extreemrechtse politiek in Europa dat gepaard gaat met anti-Turkije en islamofobisch sentiment een groot probleem is.


“De waarden waar de EU voor staat zijn algemene menselijke waarden. Turkije moet een volwaardig lid worden van de EU, Turkije is een belangrijk land. De EU heeft vers bloed nodig. Het vertrek van Groot-Brittannië is niet goed geweest voor het continent en de wereld”, zei Celik

Hurriyet