In gemeentes die door de Republikeinse Volkspartij (CHP) bestuurd worden, zullen mensen die in de problemen geraken vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, toch alle hulp blijven krijgen die ze nodig hebben, zelfs met het verbod dat de overheid instelde op donatiecampagnes van de partij.

Dat zegt Kemal Kılıçdaroğlu, voorzitter van de belangrijkste oppositiepartij. Hij roept de regering op om alle inspanningen te coördineren tijdens deze zware tijden, voor het welbevinden van de samenleving. “Deze tijd is niet goed om de held uit te hangen. Laten we ons blijven inzetten om iedereen te helpen, zoals onze religie dat voorschrijft”, zei hij eerder deze week tijdens een interview met de commerciële zender Fox TV. “Lokale overheden en de centrale overheid moeten samenwerken om de mensen te helpen.

Eerder verbood het ministerie van Binnenlandse Zaken donatiecampagnes van de gemeentes Istanboel en Ankara omdat er blijkbaar geen toestemming was van de gouverneurs. Na het verbod werden de bankrekeningen waarop de donaties binnen kwamen, gesloten.

Staat binnen de staat

De overheid bekritiseerde de CHP-burgemeesters Ekrem İmamoğlu van Istanboel en Mansur Yavaş van Ankara omdat zij een staat binnen de staat zouden vormen. De burgemeesters werden opgeroepen om de nationale solidariteitscampagne die president Recep Tayyip Erdoğan op 30 maart lanceerde, te steunen.

Links: Ekrem İmamoğlu, de burgemeester van Istanbul
Rechts: De burgemeester van Ankara, Mansur Yavaş

De CHP-leider bekritiseerde de overheid omdat die zou verhinderen dat de gemeentes de inwoners die dat nodig hebben, kunnen helpen. Volgens Kılıçdaroğlu werden de donatiecampagnes van Istanboel en Ankara al gelanceerd lang voordat de beslissing van de overheid viel. “Ondanks de opgelegde beperkingen zullen onze gemeentes hulp blijven bieden aan iedereen die dat nodig heeft. Het is onze verantwoordelijkheid om te voorkomen dat een kind in dit land met honger naar bed gaat”, aldus Kılıçdaroğlu.

De partijleider zegt dat de overheid de beslissing nam omdat er geen middelen meer zijn om de strijd aan te gaan met het coronavirus. “De overheid heeft de schatkist geleegd. Daardoor zijn er geen middelen meer om de coronacrisis aan te pakken. In normale landen is het de overheid die de burgers helpt.”

Kılıçdaroğlu is ook van mening dat de overheid zich beter moet houden aan de aanbevelingen van de wetenschap. Alleen zo kan verspreiding van het coronavirus effectief worden tegengegaan.

“De overheid moest de aanbevelingen van de wetenschappers ter harte nemen, maar dat heeft ze tot nu toe nog niet gedaan. In plaats daarvan is er gekozen om de instructies van Erdogan te volgen. Er zou een volledige lockdown afgekondigd moeten worden. Er werd wel een uitgaansverbod voor 65-plussers ingesteld, maar dat is verkeerd.

Zij mogen dan wel niet naar buiten, maar riskeren toch besmet te worden doordat ze bezoek krijgen van hun kinderen of andere familieleden, die wel hun gewone routine mogen aanhouden. Ik kan de logica van deze maatregel niet begrijpen. Het zou beter zijn als de overheid iedereen verplichtte om thuis te blijven, maar de thuisblijvers dan wel ondersteunde”, zegt hij.

K.L.

(Bron: Hürriyet)