Een kind die de 'Zeybek' of 'Efe' danst. Een bekende traditionele Turkse dans.

Voor een land dat vele verschillende etniciteiten herbergt, zijn genealogische diensten in Turkije nog steeds achter op de rest van de wereld. Desondanks werd er eerder deze maand een nieuwe ´e-governance´ dienst gelanceerd om dit te veranderen. Dat schrijft de Turkse krant sabah.

Binnen enkele dagen van de lancering, zijn er miljoenen naar de site www.turkiye.gov.tr gegaan om uit te vissen wie hun voorouders waren toen de overheid de genealogie-archieven online zette.

https://www.turkiye.gov.tr/

Piekmoment zorgde voor crash

De overheid zei dat meer dan 8 miljoen mensen de dienst hebben gebruikt sinds de lancering op 8 februari. Op de dag van de lancering crashte de website zelfs door een overweldigend aantal bezoekers. Hierdoor werd de dienst even stilgezet om het te verbeteren en te herlanceren later in de week. Tussen 23u en 7u45 op donderdag alleen, waren er 3,1 miljoen die van de dienst gebruikmaakten. Hierdoor is het totaalaantal gebruikers vanaf 14 februari gestegen naar 8,1 miljoen.

Veel data, mits enkel foutjes

De “Lineaire Verwantschapsenquête” is de officiële naam van de dienst. Het biedt informatie aan over iemands voorouders tot de 19de eeuw. Men dient zich aan te melden met de nationale identiteitsnummers en een gratis paswoord van de burgerschapsdiensten. Daarna kan men een heleboel informatie krijgen over voorouders, namen en familienamen, geboortedata en doodscijfers, alsook de plaats van origine en de huwelijksstatus. De data verwarde ook enkele gebruikers die aanduidden dat enkelen van hun voorouders die voor 1935 leefden, ook familienamen hadden hoewel Turkije pas vanaf 1935 de gewoonte aannam van familienamen geven. Een andere inconsistentie is dat de status van sommige gestorven personen nog op levend stond.

Veiligheidsrisico´s

Anderzijds hebben experten gewaarschuwd dat het delen van screenshots van genealogische informatie van de digitale burgerschapssite zorgt voor veiligheidsrisico´s.

Ani Keskin, een andere expert, zegt dat informatie op sociale media over de identiteitsdata kan gebruikt worden om valse identiteitskaarten te maken. Hij waarschuwt tevens dat criminelen de persoonlijke data kunnen gebruiken om valse bedrijven op te richten voor frauduleuze doeleinden.