Cisterne van Theodosius (De Cisterne van Theodosius (Grieks: Κινστέρνα Θεοδοσίου, Turks: Şerefiye Sarnıcı) is een Byzantijnse ondergrondse wateropslagplaats in Istanboel in het district Fatih)

Tentoonstelling van legendarische tapijten van Milas in cisterne van Theodosius, Istanboel

Afbeelding: de tentoonstelling wordt gehouden in een iconisch bouwwerk uit de Byzantijnse periode: de cisterne van Theodosius

Selçuk Mergen, een verzamelaar van tapijten, heeft er 40 jaar over gedaan om zijn verzameling op te bouwen. Nu stelt hij die ten toon in de cisterne van Theodosius in Istanboel. De tentoonstelling kreeg de naam “bloeiende bloemen in Karya”. Er worden 37 tapijten getoond uit Milar, Mugla, bekend voor het weven van tapijt. Sommige stukken stammen uit de 18e eeuw, waardoor de tentoonstelling het grote historische belang aantoont van de tapijtennijverheid in Anatolië.

Mergen woont in Canada, en daar vertelde hij een correspondent van Anadolu Agency (AA) dat zijn hele verzameling gewijd is aan de tapijtentraditie in Anatolië. “In totaal heb ik 250 tapijten uit Anatolië. Daarvan komen er 80 uit Milas. Mijn vrienden in Turkije hebben me overtuigd om mijn topstukken tentoon te stellen. Dit is de eerste keer dat ik dit doe”, aldus Mergen.

De meeste tapijten zijn al enkele eeuwen oud, en om ze tegen vocht en licht te beschermen, worden ze tentoongesteld in plexiglazen omhulsels. Mergen schreef er ook een boek bij van 220 pagina’s, waarin hij uitleg geeft over zijn collectie en over de Anatolische tapijtennijverheid. Bezoekers kunnen de stukken bekijken in de cisterne van Theodosius, en dat tot 5 december.

 

(Bron: Sabah)