In de nacht van zondag op maandag werd er opzettelijk een zware brand aangestoken in een voormalig woonzorgcentrum in Bilzen (Limburg, België), dat vanaf december zou gebruikt worden als asielcentrum. De brand bracht heftige reacties teweeg op verschillende communicatiekanalen op het internet zoals Facebook en Twitter, en die krijgen dan nu ook een staartje.

Bilzen, Limburg, België.

Het parket opent namelijk een onderzoek naar de commentaren die verschenen zijn na de brandstichting. Het parket wil achterhalen of de reacties op sociale media haatdragend zijn.

Op sociale media verschenen kwetsende commentaren waarin de onbekende brandstichters haast felicitaties kregen voor hun daad: ‘Goed gedaan.’ of ‘Super, doe zo verder’. ‘Petje af, eindelijk iemand die het heft in eigen handen neemt’, klonk het.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/12/haatreacties-bilzen.app/

Burgemeester van Bilzen veroordeeld opzettelijke brandstichting

Bilzens burgemeester Johan Sauwens distantieert zich van de vijandige reacties op de opzettelijke brandstichting in een oud rusthuis waar Fedasil asielzoekers wil in onderbrengen. “Onaanvaardbaar”, zei hij gisteren op Radio 1.

Reactie de Jonge Turken

Wij veroordelen vanuit de redactie ten strengste de brandstichting in een voor asielzoekers bestemd gebouw in Bilzen. Wij zijn ook verbolgen over de talrijke haatreacties die hieromtrent verschenen op de sociale media.

Kijktip van de redactie

Waarom al deze haat. We kunnen onze lezers alleen maar aanraden de serie ‘Why we hate‘ (zie trailer hieronder) onder de regie van Steven Spielberg, die deze dagen wordt uitgezonden op Discovery Channel, te volgen.

“Onwetendheid en angst zijn ongetwijfeld drijfveren die kunnen leiden tot zulke incidenten zoals in Bilzen. Dat de Vlaamse vlag wordt gebruikt als een soort pamflet of handtekening door de daders is hierbij vooral erg bezwarend. Voor sommige extremisten is dit als het ware een rechtvaardiging van de daad”, reageert onze communicatieverantwoordelijke binnen de redactie als reactie op de brandstichting in Bilzen.

Gelukkig zijn er vanop de sociale media nu steeds meer en meer veroordelende reacties te zien. En gelukkig tonen de eigenaars van het gebouw geen vrees en gaan ze moedig door, hierbij gesteund door de lokale autoriteiten.

Onze leden binnen de redactie vragen echter dat ook de politieke leiders zowel in Vlaanderen als Nederland nu hun leiderschap tonen en krachtdadig optreden om aan deze polarisering een halt toe te roepen. Men kan dit niet blauwblauw laten, men moet het probleem in de kiem smoren.

 

De Redactie