Mehmet Vefa Dağ, een Turkse zakenman die zich zo’n twee decennia geleden in Zuid-Afrika vestigde, wil de eerste president met Turkse wortels van het land worden.

Dağ, afkomstig uit de Oost-Turkse provincie Van en in het bezit van de dubbele Turks-Zuid-Afrikaanse nationaliteit, werd genomineerd voor de verkiezingen van 8 mei door de South Africa National Democratic Movement (SANDM). SANDM, dat in de plaats kwam van de Al-Shura-partij die hij in 2016 oprichtte, wil zijn stempel drukken op de komende verkiezingen en belooft een betere economie voor het land.

Dağ kwam in 2001 in Kaapstad aan na zijn studie aan een Turkse universiteit en startte een succesvolle groothandel.

“We hebben 8.000 geregistreerde partijleden en zijn van plan om op 23 maart een grote campagnebijeenkomst te houden in Kaapstad. Ik ben geboren in Turkije, maar de mensen hier zien mij als een van hun eigen mensen,” zegt Dağ. De politicus verloor drie jaar geleden de burgemeestersverkiezingen in Kaapstad, maar hij is niet ontmoedigd.

In een gesprek met de krant Yeni Şafak zei Dağ dat hij de eerste in het buitenland geboren Zuid-Afrikaanse burger is die meedingt naar het presidentschap. “SANDM is een van de top vijf partijen in Kaapstad en we hebben een alliantie gevormd met acht andere partijen om onze kansen om te winnen te vergroten,” zei hij.

De kandidaat belooft een “sociale herziening” als hij gekozen wordt en zegt dat hij de lokale economie zal stimuleren met projecten zoals een lokaal gemaakte auto, hogesnelheidstreindiensten en de bouw van “Afrika’s grootste luchthaven”.

Sabah

T.A.