President Erdogan bekritiseerde Duitsland op zondag vanwege de Armeense resolutie van het Duits parlement op zondag.

Erdogan zei tijdens een toespraak op de afstudeerceremonie op Sebahattin Zaim Universiteit in Istanbul: “Duitsland! Ik herhaal: verantwoord eerst jezelf over de Holocaust. Leg verantwoording af over hoe jullie meer dan 100 000 mensen in Namibië hebben afgeslacht”.

De genocide in Nambië wordt beschouwd als een van de eerste volkerenmoorden van de vorige eeuw. Deze genocide werd uitgevoerd tegen de Heroro en Nama volkeren in Zuid-West Afrika door het Duits Rijk van toen.

De president raakte ook aan de Holocaust waarbij 6 miljoen joden werden vermoord door het Nazi-Duitsland van Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. Erdogan zei dat Duitsland “het laatste land is dat moet stemmen over een genocide”.

“Onze geschiedenis is geen verleden van moordpartijen. Onze geschiedenis is een verleden van genade en medeleven. Dat is het verschil tussen ons”, zei Erdogan.

Zo’n 100.000 Armenen leven in Turkije, de helft daarvan zijn burgers, de andere helft niet. Desondanks hebben we ze nooit weggestuurd”, zei hij.

“Als ons land een vijand was van de Armenen zouden we deze mensen teruggestuurd hebben”, voegde de Turkse president eraan toe.

 Bloed van miljoenen Afrikanen

Hij zei ook dat de grootsheid van hoofdsteden van het Westen ten koste kwamen van miljoenen Afrikanen.

“Als we vandaag achter de gordijnen van de pracht en praal van Westerse hoofdsteden kijken zien we het leed en tragedie van miljoenen Afrikanen. Onder de elegante plaveien van Berlijn, Parijs en Brussel zitten de levens, het bloed en inspanningen van Afrikanen”, voegde hij eraan toe.

Op donderdag keurde het Duits parlement een niet-bindende motie goed die de Armeense beweringen van een ‘genocide’ erkennen tijdens de gebeurtenissen van 1915.

Sabah