Yıldırım Akbulut (l) en Recep Tayyip Erdoğan (r)

Yıldırım Akbulut, die zowel premier als parlementsvoorzitter was, is op 14 april in Ankara, de Turkse hoofdstad, overleden. Hij werd 86 jaar.

Akbulut was bijna twintig jaar parlementslid – van 1983 tot 2002 – en werd behandeld in het universitair ziekenhuis van Ankara.

Akbulut werd geboren in de oostelijke provincie Erzincan op 15 november 1935. Hij studeerde af aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Istanbul en werkte als advocaat alvorens de politiek in te gaan.

Akbulut was een van de oprichters van de Moederlandpartij (Turks: Anavatan Partisi) en werd in 1983 parlementslid voor Erzincan.

Hij was minister van Binnenlandse Zaken van Turkije van 1984 tot 1987, onder premier Turgut Özal.

Akbulut werd bij de parlementsverkiezingen van 1987 herkozen en werd parlementsvoorzitter, een functie die hij bekleedde tot 1989.

In 1989 vormde Akbulut als premier een regering en zette hij zijn politieke leven voort als voorzitter van de Anavatan-partij.

In 1999 werd hij opnieuw verkozen tot parlementsvoorzitter, een functie die hij bekleedde tot 2000.

Nadat hij Anavatan had verlaten om zich aan te sluiten bij de Partij van het Ware Pad (DYP), stelde hij zich kandidaat voor een parlementszetel als vertegenwoordiger van Istanbul.

Nadat zijn partij er niet in slaagde de kiesdrempel te halen, verliet hij het parlement in 2002.

Akbulut was gehuwd met Samia Akbulut, voormalig lid van het Grondwettelijk Hof, en zij hadden drie dochters.

Bron: Hürriyet