Foto: de graffitimuur die in de plaats gekomen is van een verticale tuin in Istanbul (11 oktober 2020)

Lange tijd hebben verticale tuinen de gevels van veel Istanbulse straten gesierd. Nu is het stadsbestuur ze echter aan het weghalen.

Het stadsbestuur verdedigt die beslissing, omdat de kosten voor het onderhoud te hoog waren. Tegenstanders voeren echter aan dat het groen goed was voor het milieu.

In de plaats van de tuinen komt het project ‘pratende muren’, wat neerkomt op muren met graffiti erop geschilderd.

Eén van de critici is professor Mehmet Emin Birpınar, viceminister van Milieu en Stedelijke Ontwikkeling. Hij tweette dat het stadsbestuur van Istanbul (IBB) “een geschilderd, lelijk alternatief” aanbood aan de inwoners, in plaats van groene ruimte.

“Ze hadden op zijn minst geluidsschermen in de plaats kunnen zetten. Dat zou nog een beetje milieuvriendelijk en functioneel geweest zijn,” postte Birpınar. Hij zette er een foto bij van een geluidsscherm in het district Ümraniye.

Ook Hilmi Türkmen, de burgemeester van het district Üsküdar, is tegen de nieuwe plannen.

“De planten dienden niet alleen om het landschap te verfraaien. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze hielpen om het lawaai van het verkeer en de vervuiling van de uitlaatpijpen te absorberen. Nu komt er chemische verf voor in de plaats. Ik vraag mijn volgers wat zij ervan vinden,” tweette hij.

Murat Ongun, de woordvoerder van het stadsbestuur, antwoordde daarop met een foto van de roestige metalen steunpilaren die de verticale tuinen ondersteunen.

“Het kost veel om de planten en deze oude steunpilaren te vernieuwen. We willen Istanbul van deze last bevrijden en van de muren langs de autosnelwegen gaan we kunstwerken maken. Ondertussen neemt het aantal groene ruimten ook toe,” postte hij.

Volgens een persbericht van het stadsbestuur worden de graffitimuren gefinancierd door sponsors en komen er “abstracte figuren [op] die de energie van Istanbul in de verf zetten.”

“Het zijn composities met natuurlijke kleuren. Ze worden opnieuw ontworpen zodat ze de concepten, vrede, thuis, eenheid, jeugd, delen en respect uitdrukken.”

Bron: Sabah

S.V.R.