Onder de indruk van de adhan (de islamitische oproep tot gebed) tijdens haar bezoek aan Turkije, bekeerde een Oekraïense vrouw zich tot de islam terwijl de ramadan, de islamitische heilige maand van mededogen en wederzijds begrip, voortduurt.

Terwijl Daria Yaroshenko met haar man in een restaurant zat te eten tijdens haar bezoek aan het historische Iznik-district in het noordwesten van de provincie Bursa, hoorde zij de oproep tot het gebed uit de Hagia Sophia komen, ook bekend als de Orhan-moskee.

Yaroshenko, die gefascineerd was door de adhan, ging vervolgens met haar echtgenoot naar de moskee en ontmoette de muezzin Osman Çakmak, die de oproep tot het gebed reciteerde.

Yaroshenko, die zei dat ze zich wilde bekeren tot de islam nadat ze de adhan had gehoord, vertelde Anadolu Agency (AA) op donderdag dat ze erg onder de indruk was van de stem van de muezzin.

“Ik voelde iets in mij trillen. Ik onderzocht de Koran op het internet en toen besloot ik moslim te worden,” zei ze.

De Oekraïense vrouw woont momenteel in de noordwestelijke stad Yalova en veranderde haar naam in Derya nadat ze zich tot de islam bekeerde.

Yaroshenko zei dat ze erg getroffen was door de voortdurende oorlog in Oekraïne en dat ze zich zorgen maakte over haar familieleden. Ze voegde eraan toe dat ze naar haar land zou terugkeren als de oorlog voorbij was.

Oorlog Rusland en Oekraïne

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die op 24 februari begon, heeft tot internationale verontwaardiging geleid, waarbij onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zware financiële sancties tegen Moskou hebben ingesteld.

Volgens een schatting van de Verenigde Naties zijn in Oekraïne ten minste 1.480 burgers gedood en 2.195 gewond geraakt, maar gevreesd wordt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.

Meer dan 4,24 miljoen Oekraïners zijn naar andere landen gevlucht, en miljoenen anderen zijn in eigen land ontheemd, volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN.

Ondertussen zei de moefti van Iznik, Üzeyir Yavaş, dat Yaroshenko contact met hen had opgenomen nadat hij onder de indruk was geraakt van de oproep tot gebed.

“We zijn erg blij met deze prachtige gebeurtenis die plaatsvond in de heilige maand Ramadan,” zei Yavaş, die eraan toevoegde dat ze Yaroshenko ook een Koran cadeau hadden gedaan.

“We feliciteren onze zus, haar man en onze muezzin die de oproep tot het gebed reciteerde. De goede recitatie van het gebed kan leiden tot zulke prachtige gebeurtenissen,” zei hij.

Bron: Sabah