De metrolijn die van Gayrettepe, het zakencentrum van Istanbul, naar de nieuwe luchthaven loopt, zal eind 2019 gebruiksklaar zijn. Dat heeft minister van Transport en Infrastructuur Cahit Turhan vorige week bekendgemaakt.

De lijn moet 37,5 kilometer (23,3 mijl) lang worden en negen haltes tellen. Ze is al voor 23 procent klaar, heeft Turhan gezegd tijdens een presentatie over de begroting van het ministerie voor 2019, op de Algemene Vergadering van de Commissie voor de Turkse Begroting (TBMM).

Er is nog een andere metrolijn in de maak, tussen de nieuwe luchthaven en Halkalı. Die wordt 27 kilometer (16,7 mijl) lang, loopt langs zes haltes en moet af zijn tegen 2020, volgens Turhan.

Tot die tijd zullen de reizigers gebruik kunnen maken van de stadsbussen van Istanbul (IBB) om de luchthaven te bereiken.

Het ministerie van Transport en Infrastructuur zou zijn budget dit jaar graag met 26 procent zien stijgen, aldus Turhan. Hij benadrukte dat de projecten waaraan momenteel gewerkt wordt voor 281.000 nieuwe banen hebben gezorgd.

Kanal Istanbul

Een greep uit de belangrijkste infrastructuurprojecten van het ministerie: Kanal Istanbul, de ‘IJzeren Zijderoute’ (een commerciële spoorlijn), het steeds verder uitbreidende hogesnelheidsnetwerk en de Grand Istanbul Tunnel met drie niveaus (dat wordt ’s werelds eerste geïntegreerde autosnelweg en metrolijn).

Tijdens de opeenvolgende legislaturen waarin de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) aan de macht is sinds 2002 steeg het aantal luchthavens in Turkije met 115 procent, hun capaciteit nam met 486 procent toe, het aantal vluchtroutes met 59 procent, het aantal vliegtuigen met 219 procent en het aantal internationale vluchten met 427 procent. De cargocapaciteit is ook met 550 procent toegenomen, volgens Turhan.

Officieel geopend op 29 oktober

De nieuwe luchthaven van Istanbul werd officieel geopend op 29 oktober. Na verloop van tijd zal dit de belangrijkste luchthaven worden in de dichtstbevolkte stad van het land, en daarmee de rol van de Atatürkluchthaven overnemen.

In eerste instantie zal de luchthaven een capaciteit van 150 miljoen passagiers per jaar hebben, maar de komende jaren wordt dat opgetrokken tot 200 miljoen passagiers.

Ze zal naar schatting $15 miljard (13 miljard euro) aan inkomsten genereren voor de Turkse economie en voor meer dan 225.000 nieuwe banen zorgen.

Sabah

S.V.R.