Foto: HDV Roosendaal Yesil Camii

ROOSENDAAL/BREDA – Thomas van O. heeft zijn lidmaatschap van de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet opgezegd en afstand genomen van de club. Thomas deed dat nadat hij was opgepakt voor het stelen van twee vlaggen bij de Turkse Yesil Moskee in Roosendaal. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Het verhaal kwam vrijdag naar buiten bij de politierechter in Breda. Bij de moskee aan de Bartoklaan werden op 4 oktober vorig jaar twee vlaggen gestolen: een Turkse vlag en een vlag van de moskee zelf. Camera’s registreerden echter het kenteken van Thomas en de politie kwam zo bij hem terecht.

Hij zou samen met iemand anders de vlaggenmasten gaan opmeten, omdat ze er spandoeken wilden ophangen. Zijn kompaan zou bij die actie de vlaggen hebben weggenomen en samen zijn ze in zijn auto weggereden.

Ik heb nu ook een keer echt gesproken met moslims. Het viel me niet tegen.

Van O. heeft nadat hij werd gepakt open kaart gespeeld en is in gesprek gegaan met twee vertegenwoordigers van de moskee. Dat gesprek bleek veel begrip te kweken, zei Van O. ,,Een verbazingwekkend goed gesprek gehad eigenlijk”, zei hij tegen de politierechter. ,,We zaten met heel veel dingen op één lijn. Het leverde nieuwe inzichten op. Ik heb nu ook een keer echt gesproken met moslims. Het viel me niet tegen.” De rechter vroeg nog wat voor vreselijks hij dan had verwacht, maar daar kon Van O. geen antwoord op geven.

Als gevolg van het gesprek heeft hij in elk geval zijn lidmaatschap opgezegd en heeft hij afstand genomen van de extreemrechtse groepering, vertelde hij in de rechtbank. Daarnaast, zo vertelde zijn advocaat Jan Wanrooij, heeft Van O. een fors bedrag gestort op de rekening van een stichting die hulp biedt aan Syrische vluchtelingen.

Geestelijke groei

,,Ik hoor dat het gesprek heel zinvol is geweest en misschien nog wel belangrijker qua ontwikkeling en geestelijke groei, dan wat er uit deze strafzaak komt”, oordeelde de politierechter. Die volgde de strafeis van de officier van justitie. Thomas wordt daardoor wel veroordeeld, maar krijgt geen straf.

Bron: www.bd.nl