Fethullah Gülen

Griekenland is een populaire bestemming geworden voor de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ), die wordt beschuldigd van de poging tot staatsgreep op 15 juli 2016. Steeds meer FETÖ-leden vluchten daarheen.

Sommigen slagen erin het land te bereiken, maar anderen worden tegengehouden aan de grens. Eens aangekomen in Griekenland krijgen de FETÖ-leden assistentie van Yalçın Esmek, een hooggeplaatst groepslid.

Yalçın Esmek

Esmek is een zakenman die banden heeft met de terroristische groepering. Hij fungeert als contactpersoon voor gevluchte leden van FETÖ en helpt hen om van daaruit naar andere Europese landen te reizen.

Een speciaal onderzoeksteam van de Turkstalige krant Sabah volgde het spoor van Esmek. Tot voor kort deed hij zaken in Slovakije en hij heeft de Nederlandse nationaliteit.

Nu doet Esmek dienst als ‘imam’ voor FETÖ in Griekenland. Die term wordt gebruikt voor topfiguren die verantwoordelijk zijn voor volgelingen van lagere rang. Hij organiseert bijeenkomsten voor FETÖ in de kantoren van zijn voedingsexporterend bedrijf. Hij gaat discreet te werk om geen aandacht te trekken.

Esmek reist vaak naar Duitsland, Nederland, België en Frankrijk om er andere topfiguren van de organisatie te ontmoeten. Hij helpt er ook andere FETÖ-leden om aan een verblijfsvergunning te geraken en vergoedt hun reiskosten.

Asielaanvraag in Griekenland

Hij was ook betrokken bij de asielaanvraag in Griekenland van acht soldaten, die gevlucht waren na de poging tot staatsgreep van 2016. Een Griekse rechtbank weigerde hen uit te leveren aan Turkije, en Athene bood vier van de acht soldaten asiel aan. Daardoor geraakten de diplomatieke relaties tussen Griekenland en Turkije in het slop. Esmek lobby’t actief om asiel te bekomen voor FETÖ-leden. Tot dusver heeft hij voor zowat 8.000 leden bemiddeld bij asielprocedures en reizen naar andere Europese landen georganiseerd en bekostigd.

FETÖ-leden verblijven in asielcentra en krijgen hulp van een Duitse nonprofitorganisatie.

Griekenland is al lang een populaire bestemming voor prominente FETÖ-figuren die Turkije ontvluchten. Onder andere Ekrem Dumanlı en Cevheri Güven vluchtten naar Griekenland toen in Turkije een onderzoek tegen hen werd ingesteld.

Dumanlı was de hoofdredacteur van Zaman, het propagandablad van FETÖ. Güven is een journalist die betrokken was bij een complot om een politicus in diskrediet te brengen door een schandaal met pornovideo’s. Dumanlı is naar verluidt doorgereisd naar de Verenigde Staten; Güven woont nog steeds in Thessaloniki.

Bron: Sabah

S.V.R.