Vanaf 15 juli, na meer dan 3 maanden coronacrisis, is het weer mogelijk om te vliegen tussen Rusland en Turkije. Dat vertelt minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu aan Anadolu Agency.

Vooral de Turkse toeristische sector was vragende partij. “Ankara en Moskou zijn akkoord gegaan om vluchten vanaf vandaag te hervatten.”

Turkije is de 6de populairste toeristische bestemming ter wereld. Op 11 juni gingen de grenzen weer open en werden enkele internationale vluchten hervat als versoepeling van de coronamaatregelen.

Tot nu toe zijn er weer vluchten mogelijk naar 32 landen, met Rusland erbij. Met 20 andere landen wordt volgens Karaismailoğlunog onderhandeld.

In de populaire badplaatsen en historische sites hopen ze nog een deel van het toeristische seizoen te redden. Het akkoord met Rusland blijkt daarbij een grote hulp te zijn. De toeristische sector verwacht dat het openen van de Russische markt het sterkst zal bijdragen tot het herstel.

“Russen komen graag naar Turkije. We krijgen veel Russische vragen wanneer onze hotels opengaan of welke coronamaatregelen we nemen”, vertelt Ülkay Atmaca, voorzitter van POYD, de professionele vereniging voor hoteleigenaren.

Ook Cem Kınay, lid van de raad van bestuur van de toeristische dienst, erkent het belang van de Russische markt.

“Voor Russen is Turkije het favoriete land. Wij hebben informatie gekregen dat Russen weer graag naar hier komen van zodra de vluchten hervat worden. We zijn ook klaar om de Russen te ontvangen. Verschillende hotels in Antalya hebben al het nieuwe certificaat.”

In Rusland, dat zwaar getroffen werd door de coronacrisis, werd het internationale vliegverkeer op 27 maart stilgelegd.

Gevallen van COVID-19

Op 14 juli waren er in Rusland 739.947 gevallen van COVID-19 gemeld. Het virus kostte er tot nu toe 11.614 mensenlevens, terwijl er ook 512.825 mensen genazen. Na de VS, Brazilië en India is Rusland het zwaarst getroffen.

Vorig jaar was 15,6% van de buitenlandse toeristen in Turkije Russisch. Dat maakt de Russen de grootste groep, met zo’n 7 miljoen bezoekers volgens gegevens van het ministerie van Cultuur en Toerisme.

Zij trokken vooral naar de mediterrane badplaats Antalya. Volgens de toeristische dienst van de provincie kwamen er vorig jaar 5,58 miljoen Russen op een totaal van 15,64 miljoen buitenlanders, een record. In 2017 was het aantal Russen 3,8 miljoen, en een jaar later 4,8 miljoen.

Turkish Airlines

De Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines (THY) vliegt vanaf augustus weer naar Rusland. Vanaf 1 augustus zijn er 14 vluchten per week naar Moskou. Vanaf 2 augustus komen daar 5 vluchten per week naar Sint-Petersburg bij.

Vanaf 3 augustus worden 3 vluchten per week naar Kazan, en 4 per week naar Rostov aan de Don hervat. Op 5 augustus starten 3 vluchten per week naar Sochi, en 3 per week naar Krasnodar.

In Antalya worden toeristen weer verwelkomd in overeenstemming met het nieuwe certificaat van de ministeries van Toerisme, Cultuur, Transport en Buitenlandse Zaken.

Met dit certificaat kunnen openbare vervoersbedrijven, horecagelegenheden, luchthavens en luchtvaartmaatschappijen aan tonen dat buitenlanders er veilig kunnen komen.

In juni kwamen er 21.000 buitenlanders naar de provincie. Tussen 1 en 7 juli ging het om 27.083 buitenlanders, vooral Wit-Russen, Oekraïners en Kazachen.

Door de coronacrisis lag het toerisme voordien stil. Tussen januari en mei kwamen er zo’n 66% minder toeristen naar Turkije dan in dezelfde periode vorig jaar.

In totaal ging het om 4,2 miljoen buitenlanders. Vorig jaar kwamen er meer dan 45 miljoen buitenlanders naar Turkije, een record. Een jaar voordien waren dat er nog 39,5 miljoen.

K.L.

(Bron: Sabah)