Laylat al-Raghaib: Moslims bereiden zich voor op de "Nacht van de Wensen"

Moslims over de hele wereld zullen donderdagavond Laylat al-Raghaib vieren, de gezegende “Nacht van de Wensen” die de eerste dag van de Islamitische maand Rajab inluidt.

De nacht markeert het begin van drie heilige maanden – Rajab, Shaban en Ramadan – in de Islamitische maankalender (Hijri), waarmee het aftellen naar de Ramadan van start gaat.

Moslims reciteren tijdens deze nacht, die valt op de eerste donderdag van de maand Rajab, een speciale set van gebeden en lezen uit de Koran. Men gelooft ook dat elke wens en elk verzoek tijdens deze nacht door God zal worden beantwoord.

Verlangen

Raghaib komt van het Arabisch woord “regabe” wat ‘verlangen of zoeken naar’ betekent. Volgens de Koranverzen en de hadiths (overleveringen) van de Profeet Mohammed zijn er voor moslims vijf heilige nachten die “kandil” worden genoemd in het Turks; de eerste daarvan, volgens de Gregoriaanse kalender die we vandaag de dag gebruiken, is Laylat al-Regaib, gevolgd door Laylat al-Miraj, Laylat al-Berat, Laylat al-Qadr en Mawlid an-Nabi, de meest gezegende van allemaal.

16de eeuw

Deze heilige nachten worden in Turkije niet gekenmerkt door feestdagen. In de plaats worden de minaretten van de moskeeën in het hele land verlicht en worden er speciale gebeden voorgedragen. Deze traditie gaat terug tot het bewind van de Ottomaanse sultan Selim II in de 16e eeuw. De nachten werden “kandil geceleri” genoemd omdat moslims vroeger in de moskeeën olielampen “kandils” aanstaken. De meeste patisserieën en bakkerijen verkopen “Kandil simidi”, kleine bagels met zwarte komijn of sesamzaad.

Heilige nachten

Volgens de Hijri-kalender verlopen deze heilige nachten als volgt:

Op de 12e dag van Rabi’ al-Awwal, de derde maand van de Islamitische kalender, vieren moslims de geboorte van de profeet Mohammed op Mawlid an-Nabi. Mensen bidden en zingen meestal de Mevlit (mawlid), een episch gedicht dat is geschreven om de geboorte van de profeet Mohammed te herdenken.

Dan komt Laylat al-Raghaib. Kort daarna volgt Laylat al-Miraj, ook wel de “Nacht van Hemelvaart” genoemd. De nacht markeert de nachtelijke reis van de profeet Mohammed van Mekka naar de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem, vanwaar hij opsteeg naar de hemel.

De nacht van Laylat al-Bara’at (of Midden-Shaban) is wanneer moslims om vergeving vragen van hun eigen zonden of die van hun voorouders. Moslims geloven dat hun lot voor het volgende jaar op deze nacht wordt bepaald.

Laylat al-Qadr, ook wel de Nacht van het Besluit, de Macht of het Lot genoemd, is de laatste en markeert de laatste 10 dagen van de Ramadan. Deze periode wordt in de Islam als bijzonder heilig beschouwd. Het is de nacht waarin de verzen van de Koran voor het eerst aan de Profeet Mohammed werden geopenbaard. Moslims geloven dat God de engel Gabriël op deze nacht naar de profeet Mohammed stuurde.

Sabah

O.A.