Vlak na 21:00 uur brak gisteravond na een aanslag paniek uit in de internationale terminal op Luchthaven Atatürk in Istanbul. Dit is wat we tot nu toe weten.

– minstens drie zelfmoordaanslagen
– minstens twee granaten ontploft
– geschoten met kalasjnikovs vooraleer de aanslagplegers zichzelf opbliezen.
– minstens één explosie in wachtrij voor veiligheidscontrole aan internationale vertrekhal.

 


14:25 | PAUS FRANCISCUS

Paus Franciscus veroordeelt de “brutale terroristische aanslag” en de daders. De Paus verkondigde vanmiddag op het Sint Pietersplein dat hij bidt voor de slachtoffers, hun families en de “lieve Turkse bevolking”.

12:41 | Nationaliteit slachtoffers bekend

Onder de slachtoffers zijn 23 Turken en verder vijf mensen uit Saudi-Arabië, een persoon uit Oekraïne, een uit Iran, een Jordaniër, een Chinees, een Tunesiër en een Oezbeek.

12:23 | Dodental opgelopen

Het dodental is opgelopen tot 41 en het aantal gewonden tot 239. Van de buitenlandse doden kwamen vijf mensen uit Saudi-Arabië en twee uit Irak, meldt de gouverneur van Istanbul.

12:08 | 23 Turken en 13 buitenlanders

Bij de aanslag zijn 23 Turken en 13 mensen van een andere afkomst overleden, maken de autoriteiten zojuist bekend. (Reuters)

11:50 | Boodschap van sterkte van het het Koninklijk Paleis

 

11u49 | SLACHTOFFERS GEÏDENTIFICEERD

Minstens vier personeelsleden van de luchthaven zijn bij de aanslag om het leven gekomen. Het zou gaan om Çagatay Çol, Sadik Petek (47), Mehmet Mert (30) en Ethem Uzunsoy (43).

Het forensisch instituut in Istanboel heeft al achttien slachtoffers geïdentificeerd. Hun lichamen werden ondertussen vrijgegeven.

11u48 | WERELD ROUWT

Istanboel krijgt van over de hele wereld steunbetuigingen toegezonden.

https://twitter.com/eovisie/status/748070326089715712

11u25 | ERDOGAN EN POETIN

De Turkse president Erdogan heeft op dit moment zijn Russische collega Vladimir Poetin aan de lijn. Waar het gesprek precies is over gaat, is op dit moment onbekend.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken roept via woordvoerster Maria Zakharova op om de krachten te bundelen tegen terrorisme. Zakharova noemt de aanslag een “hels bloedbad” en benadrukt dat Rusland meeleeft met de slachtoffers. “Enkel door eendracht maken we kans om te overleven.”

CmG8v38XIAAM1CT

11u18 | GEEN MELDING VAN BELGISCHE SLACHTOFFERS

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vooralsnog geen enkele aanwijzing dat er Belgische slachtoffers zouden zijn gevallen. “Wij kregen een kwartiertje geleden nog een update van het consulaat-generaal in Turkije en daar werd nog altijd geen melding gemaakt van Belgische slachtoffers”, klinkt het.

11u01 “GROTE PUZZEL”

De Turkse autoriteiten proberen met behulp van camerabeelden en getuigenissen een tijdlijn samen te stellen van de aanslag. Gemakkelijk is dat niet, zegt een woordvoerder. “Het is een grote puzzel.”

 10u05 | OEKRAÏNER EN IRANIËR

Het is nog altijd niet helemaal duidelijk of er ook Belgische slachtoffers te betreuren vallen, maar de autoriteiten melden wel dat zeker één dodelijk slachtoffer van Oekraïne afkomstig is. Ook een Iraniër kwam om het leven.

09u29 | ZES GEWONDEN KRITIEK 

Van de ongeveer 150 gewonden zouden er nog altijd zes in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen, dat melden Turkse media.

07u39 | “POGING OM IMAGO TE SCHADEN” 

In een verklaring zegt president Erdogan dat de aanslag een poging is het imago van Turkije te beschadigen. “Voor terreurorganisaties is er geen verschil tussen Istanbul, Londen, Ankara of Berlijn.

“De aanslag had plaats tijdens de ramadan, waar wel uit blijkt dat terreur wordt gepleegd met geen enkel respect voor geloof en waardes.”

02u19 | LUCHTVERKEER WEER OP GANG

Volgens de Turkse premier Yildirim is het luchtverkeer van en naar de luchthaven van Istanboel weer hervat. Atatürk Airport is de derde grootste luchthaven van Europa.

00u51 | AANTAL GEWONDEN STIJGT TOT 106

Het aantal gewonden is opgeschroeft tot 106. Dat meldt de Turkse zender NTV op basis van ziekenhuisbronnen. Eerder was sprake van 60 gewonden.

Updates volgen. Vernieuw regelmatig de pagina om updates te krijgen.