Een 1656 jaar oude olijfboom zou wel eens ouder kunnen zijn dan men oorspronkelijk dacht. Verschillende onderzoekers claimen dat de boom wel eens 2018 jaar oud zou kunnen zijn. De lokale bevolking en politici van het dorp wachten ongeduldig af op een finale bevestiging van het onderzoek.

Manisa Kırkağaç

Het bezitten van een van de oudste bomen ter wereld zou als het ware een promotie kunnen betekenen voor het dorp aangezien het dorp, door middel van de nieuwe attractie, potentieel, heel wat nieuwe bezoekers en toerisme zou kunnen aanlokken.

De boom, nog steeds in bloei, draagt tot op vandaag nog steeds vruchten en werd in 2013 officieel door de staat erkent als een monument. Experten geven aan dat de boom, indien 2018 jaar oud, de derde oudste boom ter wereld is. Lokale legendes geven aan dat de boom geplant werd door de Heilige Maagd Maria op haar weg van Pergamon naar Ephesus voor de geboorte van Jezus Christus.

Tussenstop voor reizigers

Kirkagac diende als een tussenstop voor reizigers tussen deze twee grote antieke stadscentra. Een oude woonplaats in Selcuk, deel uitmakend van het antieke Ephesus, staat bekend als een van de plekken waar de Heilige Maagd Maria verbleven zou zijn. De plek wordt vandaag nog vereerd als een heilige plek.

De lokale Kamer van Agricultuur heeft beslist het verdere onderzoek te sponseren. Via koolstofdatering hoopt men de exacte leeftijd van de boom te achterhalen. De boom is zo een 13 meter lang en heeft een stam met een doorsnede van 10,6 meter. De lokale onderzoekers laten weten dat er een goede kans is dat deze boom de enige nog fruit dragende boom is van een dergelijke hoge leeftijd.

Sabah