Irak plant de bouw van een nieuwe pijpleiding die olie uit Kirkoek zal vervoeren naar de haven van Ceyhan, aan de Middellandse Zee in het oosten van Turkije. Dat zei het Ministerie van Olie op zondag.

 

De nieuwe pijpleiding zal een oud en aanzienlijk beschadigd deel van de Kirkoek-Ceyhan pijpleiding vervangen. Het zal beginnen vanuit de nabije stad Baiji en zal strekken tot het Fish-Khabur grensgebied met Turkije, zei het Ministerie in een verklaring.

 “De oude pijpleiding is aanzienlijk beschadigd door de herhaaldelijke subversieve operaties van Daesh-bendes,” zei de woordvoerder van het Ministerie. Hij voegde eraan toe: ”Gespecialiseerde bedrijven zullen uitgenodigd worden om offertes in te dienen.”

Irak houdt gesprekken met Turkije sinds het begin van november over de export van olie gewonnen in Kirkoek via Ceyhan.

Het grondgebied waarin de Kirkoek-Ceyhan pijpleiding ligt, werd overgenomen door de terreurorganisatie Daesh in 2014 en werd vervolgens heroverd door VS-gesteunde Iraakse troepen in de afgelopen twee jaar. Ongeïdentificeerde aanvallers bliezen de strategische Kirkoek-Ceyhan pijpleiding in de noordelijke Iraakse provincie Kirkoek meerdere keren op.

Export vanuit de olievelden in Kirkoek ligt stil sinds de troepen van de Iraakse regering de controle overnamen van de Koerdische Regionale Overheid (KRG) afgelopen maand. Die overname vond plaats als gevolg van het Koerdische referendum over onafhankelijk tegen hetwelk Turkije, Iran en Westerse mogendheden sterk gekant waren.

Irak is de tweede grootste producent van ruwe olie in de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) na Saudi-Arabië. Irak heeft de vijfde grootste reserves aan ruwe olie na Venezuela, Saudi-Arabië, Canada en Iran volgens de Amerikaanse Administratie voor Energie-informatie (EIA).

Sabah