Foto: Mahmut Ustaosmanoğlu

Mahmut Ustaosmanoğlu, een Turkse sekteleider en de leider van de invloedrijke İsmailağa-gemeenschap, is op 23 juni op 93-jarige leeftijd overleden.

Volgens een verklaring van zijn achterban, zal zijn begrafenisdienst worden gehouden op 24 juni, in Istanbul’s Fatih district waar de beweging is gecentreerd.

Volgens berichten in de media werd Ustaosmanoğlu de laatste twee weken voor zijn dood behandeld voor een infectie.

Met de verspreiding van het nieuws, stroomden volgelingen van de İsmailağa gemeenschap naar Ustaosmanoğlu’s huis in het Beykoz district.

President Recep Tayyip Erdoğan noemde Ustaosmanoğlu “een man die zijn leven wijdde aan de islam” in een condoleancebericht dat op 23 juni op Twitter werd geplaatst.

“Ik heb het nieuws van het overlijden met diepe bedroefdheid vernomen”, zei presidentieel communicatiedirecteur Fahrettin Altun.

Murat Kurum, minister van Milieu, Urbanisatie en Klimaatverandering, Mehmet Kasapoğlu, minister van Jeugd en Sport, en Sülayman Soylu, minister van Binnenlandse Zaken, waren de kabinetsleden die hun medeleven betuigden met het verlies.

Trabzon

Ustaosmanoğlu werd geboren in 1929 als zoon van een dorpsimam in een dorp van het Of district in de noordelijke provincie Trabzon van Turkije.

Hij werd een hafiz (iemand die de koran uit zijn hoofd kent) onder zijn vader op de leeftijd van 10 jaar en vervolgde zijn onderwijs. Daarna trouwde hij met zijn nicht en begon zijn werk als imam.

In 1952, ontmoette Ustaosmanoğlu Ahıskalı Ali Haydar Efendi. Zijn mentor, Ali Haydar Efendi, benoemde hem als de imam van de İsmailağa Moskee in 1954.

Tegen het jaar 1960, had Ustaosmanoğlu’s leven zijn grootste wending na het overlijden van Ali Haydar Efendi (zijn inspiratiebron) en werd hij de leider van de beweging. In 1996, ging hij met pensioen als imam van de İsmailağa moskee.

Ustaosmanoğlu probeerde zich in de daaropvolgende jaren gedeisd te houden, vooral na de postmoderne staatsgreep van 1997 in Turkije.

Bron: Hürriyet