Turkije kan een grensoverschrijdende militaire operatie tegen PKK-terroristen in Noord-Irak uitvoeren in samenwerking met Bagdad na de verkiezingen in mei. Dat zei Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op donderdag.

Cavusoglu zei dat Turkije en Irak een consensus hebben bereikt over een gezamenlijke operatie, terwijl Iraakse premier Haider Al-Abadi alle terreurorganisaties in zijn land wil bestrijden.

“De PKK-terroristen hebben bergen en steden in Irak geïnfiltreerd,” zei Cavusoglu. Hij voegde toe dat het noodzakelijk is om de terroristen te bestrijden.

Cavusoglu merkte ook op dat de PKK niet enkel een bedreiging vormt voor het centrale bestuur in Bagdad maar ook voor de Koerdische Regionale Overheid (KRG) omdat ze kantonachtige structuren in het land proberen te vormen.

De Minister van Buitenlandse Zaken merkte op dat de lopende Turkse operatie Olijftak in het Syrische Afrin, die de PKK-gelinkte YPG (Volksbeschermingseenheden) en Daesh-terroristen bestrijdt, voltooid zal zijn tegen mei.

“Turkije heeft de capaciteit om beide operaties gelijktijdig uit te voeren,” zei de minister waarmee hij aangaf dat het land niet zal wachten tot de anti-terreuroperatie in Syrië voltooid is om de operatie in Irak te beginnen.

Ondertussen zei Cavusoglu ook dat Turkije een diplomatieke nota naar Zweden heeft verstuurd voor de voorlopige aanhouding van voormalige covoorzitter van de PKK-gelinkte PYD, Salih Muslim, die momenteel in Stockholm verblijft.

Muslim werd kort aangehouden in Tsjechië maar werd later vrijgelaten door een rechtbank ondanks een verzoek van Turkije voor zijn voorlopige aanhouding en uitlevering voor terreuraanklachten. Daarna werd hij gezien in Duitsland toen hij een pro-PKK rally bijwoonde.

Sabah