Frans president Emmanuel Macron

Frankrijk kan de militaire interventie van Turkije in Libië niet toelaten. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron maandag gezegd. Hij beschuldigt Ankara ervan dat het “een gevaarlijk spelletje speelt.”

De voorbije weken heeft Turkije een doorslaggevende interventie uitgevoerd in Libië. Het leverde luchtsteun, wapens en bevriende strijders uit Syrië.

Zo hielp het de regering in Tripoli om de dreiging van de militaire leider Khalifa Haftar in het oosten van het land, die al een jaar aansleept, af te slaan.

“Ik heb al de kans gehad om dit te zeggen tegen president (Tayyip) Erdoğan: mijn visie is dat Turkije momenteel een gevaarlijk spelletje speelt in Libië.

Het gaat in tegen alle beloftes die het gedaan heeft op de conferentie van Berlijn,” zei Macron, samen met zijn Tunesische collega Kais Saied. Hij verwees daarmee naar de vredesgesprekken eerder dit jaar.

“We kunnen niet akkoord gaan met de rol die Turkije vandaag speelt in Libië.”

De hulp van Turkije heeft blijkbaar het Libische kapitaal en het westen van het land beschermd tegen het Libisch National Leger (LNA) van Khalifa Haftar. Dat laatste wordt gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Rusland.

Parijs wordt ervan beschuldigd dat het politieke steun verleent aan Haftar; vroeger heeft het land hem tevens militair gesteund om te strijden.

Frankrijk ontkent dat, maar heeft toch bijna zijn bondgenoten tegen de borst gestoten door herhaaldelijk kritiek te geven op Turkije.

Eerder die dag had Macron gebeld met zijn Amerikaanse collega Donald Trump over de crisis in Libië. Hij veroordeelde kort de rol van Russische huurlingen in het conflict, maar focuste vooral op de rol van Ankara.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi had eerder laten verstaan dat hij vindt het recht te hebben om te interveniëren in Libië. Toen Macron daarover een vraag kreeg, antwoordde hij dat de Egyptische leider redenen had om zich zorgen te maken.

“U had het over de legitieme bezorgdheid van president Sisi, als hij troepen in de buurt van zijn grens ziet komen,” aldus Macron. Voor zover bekend opereren de Turkse troepen niet in de buurt van de Egyptische grens.

“Dit probleem uit het Middellandse Zeegebied belangt ons aan, want momenteel zijn er elke dag mannen en vrouwen die de ellende in Libië ontvluchten en naar Europa komen. Denkt u dat we nog lang kunnen tolereren dat Turkije strijders uit Syrië importeert in Libië, gegeven alles wat we nu weten?”

Bron: Reuters

S.V.R.