Deze week komt het boek van de Rotterdamse journalist-in-ruime-zin Fidan Ekiz uit. Ze schrijft over vrijheid en het gezin waar ze uit komt. Fidan Ekiz komt net uit de redactievergadering van De Nieuwe Maan, de wekelijkse talkshow over de ontwikkelingen rond de multiculturele samenleving.

De Nieuwe Maan is een belangrijk programma, vindt ze, omdat het iedere week opnieuw laat zien hoe genuanceerd onderwerpen liggen die in het gepolariseerde publieke debat worden platgeslagen tot voor-tegen.

Ekiz publiceert vrijdag een boek: Alles begint en eindigt met familie. Het is in essentie een bundeling van columns en stukken die ze eerder schreef voor AD en Vrij Nederland. Ze schrijft onder meer openhartig en roerend over haar vader, die vorig jaar overleed. Hij gaf haar, als seculiere moslim, de gelegenheid iets van zichzelf te maken zonder haar familie te hoeven opgeven. Veel vriendinnen uit Rozenburg kregen die kans niet; die trouwden jong om het huis uit te komen, of braken met hun familie. In het uitgebreide voorwoord zegt Ekiz: „Ik zie het als mijn plicht om mijn stem te laten horen. Tegen polarisatie, tegen racisme, voor inclusiviteit. Door de jaren heen ontdekte ik dat dat alleen niet genoeg is. We hebben vrijdenkers en een hervormingsbeweging nodig binnen de islam.”

Klik hier om het volledige artikel te lezen

NRC