Turkse president Erdoğan

De Turkse president Erdoğan heeft twee dagen geleden de hoop uitgesproken dat Frankrijk “zich zo snel mogelijk” van president Emmanuel Macron “ontdoet”. 

Op de achtergrond spelen hevige spanningen tussen Frankrijk en Turkije over talrijke dossiers.

“Emmanuel Macron is een probleem voor Frankrijk. Met Macron beleeft Frankrijk een erg gevaarlijke periode. Ik hoop dat Frankrijk zich zo snel mogelijk van het probleem Macron zal ontdoen”, zei Erdogan aan journalisten in Istanbul.

Volgens Erdoğan is zijn Franse tegenhanger niet minder dan ‘een last’ voor zijn land. ‘Ik hoop dan ook dat de Fransen Macron zo snel mogelijk dumpen.

Anders houdt het voor Frankrijk niet op bij de gele hesjes’, aldus Erdogan. Hiermee verwijzend naar de protestbeweging die de tweede economie van de eurozone in 2018 en 2019 in haar greep had.

De relaties tussen Turkije en Frankrijk verslechteren sinds vorig jaar geleidelijk aan, onder meer door onenigheid over Syrië, Libië, het oosten van de Middellandse Zee en het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië in Nagorno-Karabach.

De spanningen liepen in oktober op toen Erdogan vraagtekens plaatste bij de “geestelijke gezondheid” van Macron. De Turkse president het niet dat Macron de publicatie van cartoons van de profeet Mohammed verdedigd had en een offensief beloofd had tegen de islam.

Erdogan zei twee dagen geleden dat Frankrijk “zijn rol van bemiddelaar” in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan had verloren, nadat het Franse parlement resoluties ten gunste van een erkenning van Nagorno-Karabach had goedgekeurd.

“Mijn dierbare vriend Aliyev (de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev) heeft aan de Fransen gezegd dat ze Marseille maar aan de Armeniërs moeten geven als zoveel van hen houden. Ik geef de Fransen dezelfde raad”, dat zegt Erdoğan.